Translate

duminică, 22 septembrie 2013

Manastiri judetul Arges.

Harta Manastirilor din judetul Arges.


1. Manastirea Aninoasa.


Manastirea Aninoasa dateaza din secolul al XVII-lea, din 1677, si este ctitoria unui boier din zona, Tudoran Vladescu.  Intre 1722 si 1730, episcopul de Buzau, viitorul Mitropolit al Ungro-Vlahiei Daniil, fost egumen la Aninoasa in anii 1704-1716, renoveaza manastirea. Biserica mare pastreaza picturi ale lui Parvu Mutu. Stilul architectonic al ansamblului manastiresc este unul brancovenesc. Dupa 1864 manastirea devine biserica de mir, iar din 2001, doar manastire.


10 vietuitoare, viata de obste
Hram: Sfantul Ierarh Nicolae, Sfintii Gheorghe si Dimitrie (paraclisul)
Acces: din Berevoiesti, loc. situata pe DN 73C, la 16 km de Campulung si 30 km de Curtea de Arges, DJ 732B spre S 3 km pana in com. Aninoasa
Stareta: monahia Heruvima Orodi;
Adresa: com. Aninoasa, 117035, jud. Arges.


2. Manastirea Antonesti.


Manastirea Antonesti - zidirea bisericii din Antonesti a inceput in 1943 pe un teren donat de Gheorghe Erbasu. Prin grija IPS Calinic al Argesului si Muscelului, biserica devine manastire in 1995. Biserica a fost sfintita pe data de 24 iunie 2004.

Manastirea Antonesti



3 vietuitoare, viata de obste
Hram: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
Acces: din Curtea de Arges 20 km pe DN 7C (spre Transfagarasan); din centrul com. Corbeni, ccal km pana la manastire;
Stareta: monahia Filofteea Vleju;
Adresa: com. Corbeni, 117275, jud. Arges.


3. Manastirea Bascovele.


Manastirea Bascovele are o pozitie geografica privilegiata, fiind situata la o departare de 25 km de Pitesti pe soseaua ce duce spre Ramnicu-Valcea. Manastirea Bascovele a fost zidita in anul 1695 de catre Serban Cantacuzino. In urma cutremurului din 1838, biserica manastirii este grav afectata si este reconstruita in 1843. Este desfiintata in 1962 si devine biserica de parohie. Manastirea Bascovele va fi reinfiintata in 1991.

Manastirea Bascovele

5 vietuitoare, viata de obste
Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Acces: din Pitesti (114 km pe A1, Bucuresti) spre NV, 22 km pe DN 7/E 81. La iesirea din Dumbravesti, ramificatie dreapta 2,5 km pe DJ 704E pana in Ursoaia, apoi 400 m spre Sud pana la manastire.;
Stareta: monahia Iustina Gheorghe;
Adresa: sat Ursoaia, com. Cotmeana, 117317, jud. Arges

4.Schitul Bradetu.


Schitul Bradetu se afla pe culmea Dealului Seci. Schitul pastreaza Moastele Sfantului Nectarie din Aeghina si o icoana a Maicii Domnului, daruite schitului de catre Manastirea Sfanta Treime din Aeghina, in anul 2005.


Schitul Bradetu

4 vietuitori, viata de obste
Hram: Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Nectarie Taumaturgul
Acces: din loc. Prosia, situata pe DN 73C Curtea de Arges (17 km)- Campulung-Muscel (27 km), DJ 703111,5 km spre N pana la Bradet. De la intrarea in sat ramificatie la stanga 1 km pana la schit
Egumen: ierom. Filotei Dabu;
Adresa: sat Bradetu, com. Bradulet, 117147, jud. Arges.

5.Manastirea Cetatuia, Negru Voda.

Manastirea Cetatuia este situata deasupra unei creste stancoase - la 881 m deasupra nivelului marii intre Valea lui Coman, Valea Chiliilor si raul Dambovita. Manastirea Cetatuia Negru-Voda este o manastire ortodoxa cu obste de calugari aflata in comuna Cetateni, judetul Arges. Biserica poarta doua hramuri: "Adormirea Maicii Domnului", pana in anul 1918, iar mai apoi si "Izvorul Tamaduirii".
Cetatuia, ca schit, este amintita si in vremea lui Mihai Viteazul, care, in 1595, trece pe aceste meleaguri. Numele Manastirii Cetatuia apare in hrisoavele mai multor domni munteni.
Manastirea Cetatuia, Negru Voda

3 vietuitori, viata de obste
Hram: Adormirea Maicii Domnului, Izvorul Tamaduirii
Acces: din DN 72A, Campulung-Muscel (20 km)-Targoviste (47 km), intre satele Cotenesti-Stoenesti, drum (doar la pas) spre E, 2,5 km cca30 min.);
Staret: protos. Modest Ghinea
Adresa: com. Cetateni, 117240, jud. Arges.

6.Manastirea Ciocanu.


Manastirea Ciocanu este situata in com. Bughea de Jos, jud. Arges, la 9 Km V de Campulung. Manastirea Ciocanu este ctitorita in sec. XVII de Nifon monahul (+687). Biserica a fost raparata in 1825 de Cuviosul Neofit si Lupan Radovici; A fost refacuta in 1865, dupa daramarea la cutremurul din 1802, ruinata in 1922, refacuta si repictata in 1932 de Nicandru Manu arhimandritul, care face o biserica noua langa constructia veche. In 1932, in vremea PF Miron Cristea, au loc ample lucrari de restaurare a manastirii.

Manastirea Ciocanu

4 vietuitori, viata de obste
Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (biserica veche), Sfintii Apostoli (biserica noua)
Acces: din Campulung-Muscel, DJ 732C spre V, Bughea de Jos (5 km), apoi inca 3 km pana la manastire (ultimii 2 km, prin padure, fara asfalt). Pe traseu, inca doua portiuni de drum neasfaltate (aprox. 1 km)
Staret: ierom. Teofil Enache;
Adresa: com. Bughea de Jos, 117165,Arges.

7.Manastirea Corbii de Piatra.


Manastirea Corbii de Piatra este o manastire rupestra. Prima atestare documentara a Manastirii Corbii de Piatra o avem din anul 1512. Aceasta atestare nu reprezinta si infiintarea manastirii. Avem marturii certe conform carora locasul ar fi existat si inainte de aceasta data.
Biserica rupestra de la Corbi deriva tipologic din bisericile sala, cu doua altare dedicate unui hram dublu si caracteristice lumii bizantine din secolul al X-lea. Ea se inrudeste tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia.
Catapeteasma bisericii dateaza din 1804. Manastirea a fost reinfiinta in 1996.
Manastirea Corbii de Piatra

2 vietuitori, viata de obste
Hram: Adormirea Maicii Domnului, Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Sfantul Voievod Neagoe Basarab
Acces: DN 73C, Curtea de Arges-Campulung-Muscel, pana la Domnesti (22 km), apoi ramificatie la stanga pe DJ 731 spre Nucsoara (Domnesti-Stanesti-Corbsori-Corbi, 11 km);
Staret: ierom. Ignatie Gorunescu;
Adresa: com. Corbi, 117285, jud. Arges.

8.Manastirea Cotmeana.


Manastirea Cotmeana este considerata cea mai veche vatra monahala din Tara Romaneasca, fiind datata din anul 1292. Radu I, domnitorul Tarii Romanesti (1377-1383), ridica aici o biserica de lemn, care va arde; in timpul domniei sale, Schitul Cotmeana devine manastire.

Manastirea Cotmeana este un monument de sinteza arhitecturala, reprezentativ pentru asimilarea si dezvoltarea arhitecturii muntenesti din secolul al XIV-lea: fatadele bisericii sunt din caramida aparenta, decoratiunile sunt realizate in stil bizantino-balcanic, specific secolelor XIII-XIV, iar clopotele sunt lucrate pe la inceputul secolului al XIV-lea.
Manastirea a fost redeschisa in anul 1990, cu binecuvantarea IPS Calinic al Argesului. Langa biserica veche (conservata ca monument istoric), in ultimii ani s-au ridicat chilii, o biserica-paraclis, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, trapeza etc. In biserica monument istoric se pastreaza portretele lui Mircea cel Batran si Petru Cercel.
Manastirea Cotmeana
9 vietuitori, viata de obste
Hram: Buna Vestire, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - biserica veche) si Acoperamantul Maicii Domnului (noul paraclis)
Acces: din Pitesti (114 km pe A1, Bucuresti) spre NV pe DN 7/E 81 pana la Lintesti, apoi spre S pe DJ 703A, Cotmeana (36 km)
Staret: protos. loasaf Boiciuc;
Cazare: 48 locuri
Adresa: com. Cotmeana, 117305, jud. Arges.

9.Manastirea Curtea de Arges.

Manastirea Curtea de Arges a fost inaltata de Sf. Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi. Este distrusa in anul 1611 de armatele lui Gabriel Bathory si restaurata de Matei Basarab. Paul de Alep, in 1654, considera biserica Manastirii Curtea de Arges "una din minunile lumii". In 1793, Manastirea Curtea de Arges devine, pentru o scurta perioada, sediu al Episcopiei Argesului.
Spre sfarsitul secolului al XIX lea a fost refacuta in forma prezenta de catre arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy. In fata bisericii manastirii Curtea de Arges se afla un agheasmatar, iar in afara curtii manastirii fantana legendarului mester Manole.

Manastirea Curtea de Arges

10 vietuitori, viata de obste
Hram: Adormirea Maicii Domnului (biserica lui Neagoe Basarab), Sfanta Filofteia (paraclisul)
Acces: in apropierea centrului orasului Curtea de Arges
Staret: arhidiacon Caliopie Ichim
Cazare: Casa de oaspeti Pelerinul, 50 locuri
Moaste: St Filofteia
Adresa: str. Basarabilor, nr. 1, Curtea de Arges, 115300, jud. Arges.

10.Schitul Dragoslavele.


Schitul Dragoslavele a luat fiinta in anul 1929, ca resedinta patriarhala de odihna. Pe una din vilele asezamantului este prinsa in zid o placa memoriala in care se consemneaza: "Aceasta casa s-a zidit din temelie, iar celelalte s-au refacut cu cheltuiala preotimii muscelene, care le-a daruit Patriarhului Miron in 1929 ca sa fie resedinta de odihna pentru Patriarhul Romaniei." In 1949, PF Justinian a adus la Dragoslavele o biserica de lemn, construita la sfarsitul sec. al XVII-lea de credinciosii din Borsa, jud. Maramures, care va fi sfintita in 1949. Este metoc al Arhiepiescopiei Bucurestilor.

Schitul Dragoslavele

3 vietuitori, viata de obste
Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe
Acces: Bucuresti-Targoviste-Campulung-Muscel-Dragoslavele (DN 71, DN 72A, DN 73/E 574), 149 km; Brasov-Rucar-Dragoslavele (DN 73/E 574), 57 km. Schitul se afla la 500 m V de centrul com. Dragoslavele
Administrator: arhim. Pavel Toderita;
Adresa: com. Dragoslavele, 117375, jud. Arges.

11.Manastirea Glavacioc.


Manastirea Glavacioc - prima atestare documentara a Manastirii Glavacioc dateaza din anul 1441, cand Vlad Dracul intareste proprietatea manastirii asupra unui sat daruit de banul Radu. Manastirea Glavacioc este consemnata si intr-un hrisov al lui Radu cel Mare - datat 20 iulie 1507. Manastirea Glavacioc s-a aflat sub purtarea de grija a mai multor domnitori - Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Mihnea Turcitul. A fost recladita in forma actuala de paharnicul Constantin Foca intre 1841 si 1844.

Paul de Alep, care a insotit pe patriarhul Macarie de Antiohia in tarile romane, scrie in notele lui in anul 1657: "Biserica este mare si cu o arhitectura frumoasa, avand doua turle, una deasupra navei, cealalta deasupra corului. Pe cele patru coloane sunt patru arcuri pe care este rezemata turla. (...) Chiliile manastirii toate sunt din piatra". Asemanand-o cu "biserica Adda din tinutul Tripoli", Paul de Alep mentioneaza ca nu a mai "vazut in aceasta tara nici o alta biserica care sa poata fi asemanata acesteia".
Manastirea Glavacioc a fost transformata in biserica de parohie din cauza comunistilor; redeschiderea ei s-a facut in anul 1991, prin purtarea de grija a IPS Calinic al Argesului si Muscelului.
Manastirea Glavacioc
3 vietuitori, viata de obste
Hram: Buna Vestire
Acces: din Bucuresti spre SV pe DN 6/E 70 Draganesti-Vlasca, apoi spre NVpe DJ 503 Videle-Glavacioc, 125 km. Din Pitesti, spre SE pe DJ 659,55 km
Staret: protos. Casian Cretu;
Adresa: sat Glavacioc, com. Stefan cei Mare, 117711, jud. Arges.

12.Manastirea Gorganu.


Manastirea Gorganu se afla la mica distanta de Manastirea Rancaciov. Biserica de lemn este cea din satul Draghicesti, datand inca din anul 1744. In anul 1986, manastirea devine metoc al Episcopiei Argesului. In anul 1996, metocul se va transforma in manastire de calugari.

Manastirea Gorganu

Hram: Sfantul Ierarh Calinic (biserica mare), Sfintii ierarhi Iorest si Sava (paraclisul)
Acces: din centrul com. Calinesti, loc. situata pe DN 7 Bucuresti-Pitesti (la 14 km SE de Pitesti), pe DJ 704B si DL 500 m
Staret: protos. Iorest Suma;
Adresa: sat Gorganu, com. Calinesti, 117199, jud. Arges.

13.Manastirea Infricosata Judecata.

Manastirea Infricosata Judecata a fost ridicata la initiativa preotului Corneliu Popescu, din Ionesti. Este o manastire noua, aflandu-se inca in stare de constructie.

Manastirea Infricosata Judecata

fara obste
Hram: Sfanta Treime;
Acces: din Costesti, 7 km spre S pe DN 65A Costesti-Rosiorii de Vede, apoi ramificatie dreapta pana la manastire, situata la 300 m S-V de lonesti. Din Pitesti, 33 km
Administrator: pr. Corneliu Popescu (parohul din lonesti);
Adresa: com. lonesti, 117174, jud. Arges.

14.Manastirea Namaiesti.


Biserica manastirii este sapata in piatra, in stanca muntelui. Documentele istorice in legatura cu satul Namaiesti si cu manastirea Namaiesti atesteaza anii 1503-1547 in hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare si Mircea Ciobanul. Biserica manastirii este considerata monument istoric din secolul al XIV-lea. Date exacte in legatura cu intemeierea manastirii si a bisericii sapata in piatra nu se cunosc. Insa, legendele transmise oral, din mosi stramosi, in satul Namaiesti, pomenesc chiar de numele domnitorului Negru Voda.
Tot traditia ne povesteste si despre ctitorul anonim al bisericii: Se zice ca un cioban pastea oile prin partea locului. Ajungand la stanca in care a fost apoi sapata biserica, ciobanul a facut un popas la poalele muntelui, la marginea padurii, pe aceasta piatra mare, ramanand cu oile aici peste noapte. Ciobanului i s-a aratat in vis Maica Domnului care i-a spus: “Scoala-te, sapa sub tine si vei gasi o icoana intr-o bisericuta de piatra. Aici vei face tu biserica in cinstea si slava Intrarii in Biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata si de tamaduire”. Trezindu-se din acest vis ciobanul incepu sa sape cu ravna si dupa trei zile si trei nopti dadu de o bisericuta de piatra, in forma de pestera, cu icoane si odoare bisericesti.
Legenda spune ca icoana visata de cioban este chiar aceea care se afla in biserica noastra, in partea stanga si despre care se spune ca este Icoana cu Maica Domnului la Manastirea Namaiestifacatoare de minuni. Aceasta icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Pictura a fost deteriorata de vreme. Este considerata ca una dintre cele mai vechi icoane nu numai din tara ci si din intreaga crestinatate. Se presupune ca a fost zugravita de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca.
Se mai presupune ca biserica din grota, sapata in piatra, in stanca muntelui, unde a fost descoperita aceasta antica icoana, dateaza din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina, in grote, din cauza persecutiilor, poate chiar din epoca primilor daci crestinati.
Manastirea Namaiesti

20 vietuitoare, viata de obste
Hram: Intrarea Maicii Domnului in Biserica, Izvorul Tamaduirii
Acces: Bucuresti-Targoviste-Campulung-Muscel (DN 71, DN 72A, DC 19), 143 km. Manastirea Namaiesti se afla la intrarea in Campulung-Muscel dinspre Targoviste (68 km) si Brasov (80 km);
Stareta: monahia Lucia Nedelea;
Cazare: 20 de locuri
Adresa: sat Namaiesti, com. Valea Mare-Pravat, 117811, jud. Arges.

15.Manastirea Negru Voda - Campulung-Muscel.


Manastirea Negru Voda se afla in orasul Campulung-Muscel, in judetul Arges. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.
Manastirea Negru Voda reprezinta cel mai important ansamblu monastic din Muscel. In componenta ei intra Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserica mica - bolnita - din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnita de la intrarea in incinta - secolul al XVII-lea, Casa Domneasca - secolul al XVII-lea construita pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenesti - secolul al XVIII-lea, anexa casei domnesti si chiliile de la inceputul secolului al XIX-lea. Aici se mai afla si Hanul-Bazar al manastirii, disparut inca din 1746.
Manastirea Negru Voda - Campulung-Muscel

8 vietuitori, viata de obste
Hram: Adormirea Maicii Domnului
Acces: la marginea orasului Campulung-Muscel (la iesirea spre Pitesti)
Staret: protos. Serafim Caiea
Adresa: str. Negru Voda, nr. 64, Campulung-Muscel, 115100, jud. Arges.

16.Manastirea Rancaciov.


Manastirea Rancaciov se afla la mica distanta fata de Manastirea Gorganu, in satul Carstieni. Pisania manastirii mentioneaza faptul ca aceasta a fost rezidita de capitanul Arsenie Soimul, intre 10 iunie 1647 si 17 septembrie 1648. Manastirea este rezidita in anul 1848. Obstea locuieste in manastire incepand cu anul 1996.

Manastirea Rancaciov

Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (biserica mare), Buna Vestire si Sfantul Ilie (biserica de lemn)
Acces: din com. Calinesti, loc. situata pe DN 7 Bucuresti-Pitesti (14 km S-E) si DJ 704B, 7 km pana in loc. Carstieni;
Staret: ierom. loanichie Vacarciuc;
Adresa: sat Carstieni, com. Calinesti, 117196, jud. Arges.

17.Manastirea Robaia.


Manastirea Robaia se afla pe locul unui vechi schit, ridicat in mijlocul padurii, in vrema in care inca se mai luau robi de prin sate. Manastirea Robaia este mentionata intr-un hrisov din anul 1593, de catre Alexandru cel Rau. Biserica de lemn a fost ridicata de Banul Armega. In anul 1644, pe locul acesteia se va ridica o biserica de caramida, de catre Sava Sufarul si sotia lui, Livera. Sfantul Sofronie de la Cioara a fost egumen al acestei manastiri intre anii 1764-1766. Aici adoarme in Domnul renumitul zugrav Parvu Mutu (+1735), calugarit cu numele Pafnutie.

Manastirea Robaia

32 vietuitoare, viata de obste
Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Izvorul Tamaduirii
Acces: din loc. Prosia, situata pe DN 73C Curtea de Arges (17 km)- Campulung-Muscel (27 km), DC 267, spre NV, trecand prin satul Robaia, 5,5 km pana la manastire;
Stareta: stavrofora Petronia Dobrescu;
Adresa: com. Musatesti, 117520, jud. Arges.


18.Schitul Schimbarea la Fata - Cota 2000.


Schitul Schimbarea la Fata, aflat la Cota 2000, pe drumul Transfagarasan a fost infiintat la data de 1 decembrie 1998. Schitul se afla in purtarea de grija a celor din Manastirea Sfantul Proroc Ilie, Paltinul.

Schitul Schimbarea la Fata - Cota 2000

obste in formare
Hram: Schimbarea la Fata;
Acces: este situata pe Transfagarasan, la 84 km N de Curtea de Arges, Cota 2000, la limita jud. Arges;
Administrator: ierom. Cezar Ion Banarescu
Adresa: com. Arefu, 117040, jud. Arges.

19.Schitul Sfantul Ierarh Modest.


Schitul Sfantul Ierarh Modest a fost ridicat la initiativa parintelui Modest Ghinea, staretul Manastirii Cetatuia, Negru Voda. Bisericuta este de lemn in stil maramuresean. Schitul Sfantul Ierarh Modest nu este electrificat.
Gandit si hotarat a fi un Schit de maici, micuta insula de credinta va adaposti si un adapost pentru batranii defavorizati de soarta, batrani ce se vor afla in grija maicilor. La ora actuala numarul vietuitoarelor este mic, sunt numai trei, desi toate sunt trecute de varsta de mijloc a vietii, totusi hotararea si vointa lor nestramutata de a finaliza toate lucrarile, nu le opreste de la nici un efort, iar ca un paradox, toate au ajuns aici, prin voia divinitatii, tocmai de la malul marii.
Schitul Sfantul Ierarh Modest
3 vietuitoare, viata de obste
Hram: Sfantul Ierarh Modest
Acces: din satul Cotenesti-Stoenesti, situat pe DN 72A Campulung-Muscel (17 km) Targoviste (50 km), drum forestier, spre V, 3 km
Administrator: ierom. Athanasie Gogoneata
Adresa: sat Cotenesti, com. Stoenesti, 117675, jud. Arges.

20.Manastirea Sfantul Proroc Ilie - Paltinul.


Manastirea Sfantul Proroc Ilie este ctitorita de IPS Calinic al Argesului si Muscelului. Manastirea a fost infiintata in anul 1995.

Manastirea Sfantul Proroc Ilie - Paltinul

4 vietuitori, viata de obste
Hram: Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul
Acces: este situata pe Transfagarasan, la 70,5 km N de Curtea de Arges, 47,5 km de Capataneni,15,5 km de Balea Lac; in stanga DN 7C, aprox. 100 m.
Staret: ierom. Visarion Pristavus;
Cazare: in curs de amenajare; in imediata apropiere exisa o pensiune
Adresa: com. Arefu, 117040, jud. Arges.

21.Manastirea Slanic.


Veche vatra de nevointe, din vremuri imemoriale, traditia ne sugereaza ca domnitorul Vlad Tepes ar fi primul ctitor acreditat, in urma unor batalii cu turcii, in acesti munti. Istoria curge apoi cu discretie, si firul ei reapare in dreptul voievodului Neagoe Basarab si a unei rubedenii a lui, Lalu. Acesta, in urma unei salvari miraculoase de la o moarte iminenta, se pare ca a rectitorit schitul.
Prima atestare survine la 16 mai 1679, cand, printr-un act oficial, popa Nica, „fiul lui Macarie calugarul”, doneaza si inchina Manastirii Aninoasa „biserica cu delnita ei din Slanicul de jos”. Dar vine anul 1805, cand, din motive obscure, schitul de desfiinteaza, iar biserica lui este mutata la poalele tarii, undeva in Vlasca. Dumnezeu insa a vrut sa fie altfel decat neputintele de moment ale oamenilor. Asa se face ca in 1916, in plina sangerare mondiala, un calugar cu metania la Schitul Ciocanu se retrage in aceste locuri.
Monahul Irinarh Pulpea a stat singur pe acest munte pana in 1922 cand i se alatura un ieromonah de toata isprava: Isidor Ghimpeteanu, venit din obstea Robaiei. Impreuna incep zidirea unei biserici inchinate Maicii Domnului, si toata suflarea crestineasca de pe aceste deluri li se alatura, contribuind si cu 5 ha de teren. In cativa ani biserica este gata, dupa ce calugarii au carat cu spinarea materialele de constructie. Atentie, deci: fiecare caramida are valoare muceniceasca, fiind purtata pe spete de calugar nevoitor, asa dupa cum manzul asinei l-a purtat pe Hristos - piatra cea din capul unghiului - la Ierusalim! La 19 octombrie 1930 are loc sfintirea.
Si iarasi, in plin razboi mondial, in 1944, Schitul Slanic primeste darul numirii unui staret pe cinste: protos. Vitimion Nitoiu. Acesta introduce randuielile slujbei zilnice, dupa tipicul manastiresc, si instaureaza regulamentul vietii de obste. Acest mare calugar imbunatatit si-a cunoscut dinainte sfarsitul, care a fost in 1990; o cruce ii vegheaza cuvioasa odihna, in recunostinta intregii lumi.
Manastirea Slanic
25 vietutori, viata de obste
Hram: Nasterea Maicii Domnului, Schimbarea la Fata, Sfantul Calinic de la Cernica
Acces: dupa 3 km E din loc. Domnesti, venind dinspre Curtea de Arges, situata pe DN 73C Curtea de Arges (22 km)- Campulung-Muscel (22 km), DL spre N, 4,5 km pana la Manastirea Slanic. Din satul Slanic, venind dinspre Campulung-Muscel, 2 km pana la intersectia spre manastire;
Staret: arhim. Teofil Badoi;
Cazare: 60 de locuri
Adresa: sat Slanic, com. Aninoasa, 117037, jud. Arges.

22.Manastirea Trivale.


Manastirea Trivale a fost ctitorita de Trifan si Stanca Stancescu, in cea de-a doua jumatate a veacului al XV-lea. Prima biserica a fost din lemn. Va fi recladita din piatra de evlaviosul domnitor Matei Basarab (1632-1654). Intre 1670 si 1673 aceasta ajunge in ruina, fiind refacuta din piatra si caramida. Manastirea va fi pictata la 1731, de Ioasaf Grecu. A fost reinfiintata in 1991.

Manastirea Trivale

6 vietuitori, viata de obste
Hram: Sfanta Treime
Acces: in Parcul Trivale din Pitesti
Staret: protos. Gherasim Nicut
Adresa: str. Trivale, nr. 71, Pitesti, 110058, jud. Arges.

23.Manastirea Valea Manastirii.


Manastirea Valea Manastirii este o manastire ortodoxa, mai putin cunoscuta, insa de o minunatie rare, aflata in satul omonim din comuna Titesti, judetul Arges. Manastirea este vietuita de calugari, cu toate ca numarul acestora este unul deosebit de mic (anul 2009 gaseste manastirea cu doar 3 vietuitori). Biserica manastirii isi serbeaza hramul, zi in care multime de credinciosi se aduna in pridvorul acesteia, la sarbatoarea si , sarbatorite la 50 de zile dupa.
Inceputurile Manastirii se pierd in negura veacurilor ce au trecut. Constructia bisericii din Manastirea Valea a inceput in anul 1512, ctitor fiind Radu Paisie, egumen la . Amintim ca tot el a ctitorit si Manastirea Mislea din Prahova. Se crede ca Radu Paisie a fost fiul natural al lui Radu cel Mare. El ajunge domn al Tarii Romanesti intre anii 1535-1545, fiind mazilit, din motive necunoscute, de catre turci, este surghiunit in Egipt, unde a si murit.
Radu Paisie Voievod (1535-1545) apare si astazi in marturiile manastirii. Tabloul votiv il infatiseaza pe asta in partea vestica a pronaosului. El mai este mentionat si in pisania repictata la mijlocul secolului al XIX-lea, ce se regaseste in naosul bisericii. Noua biserica, inchinata in cinstea sarbatorilor Pogorarea Sfantului Duh si Sfanta Treime, a fost terminata in anul 1544, cand Radu Paisie era inca domn, in anul respectiv fiind realizata si o parte din pictura. Altarul si naosul bisericii ctitorite de Radu Paisie, vor fi pictate in 1548, in vremea lui Mircea Ciobanul. Pronaosul a ramas nepictat avand functionalitate de tinda.
Manastirea Valea Manastirii
2 vietuitori, viata de obste
Hram: Sfanta Treime
Staret: ierom. Daniil Nita;
Adresa: sat Valea Manastirii, com. Titesti, 117753, jud. Arges.
 Accesdin DN 73/E 574 Pitesti-Campulung, la km 19, in loc. Cismea, ramificatie dreapta DJ 732A si DC 84, 7,5 km.

24.Manastirea Valeni.


Manastirea Valeni este asezată la 23 km NV de Curtea de Arges, 58 km NV de Pitesti, 40 km NE de Rm. Valcea; Este prima biserica construita din lemn de Zosima Schimonahul, fost Zaharia Gradisteanu (1691-1692); biserica a fost marita in 1810 de Dorotei arhimandritul, zugravita de stareta Platonida (1826-1829), a fost recladita pe acelasi loc de Ghenadie al II-lea al Argesului (1883-1884).
Biserica actuala a fost zidita in 1888 de preotul Iosif si obstea manastirii, rezidita din temelie de Episcopul Iosif al Argesului (1941-1955). Biserica bolnita cu hramul "Invierea lui Lazar" (Sambata Floriilor), zidita de schimonahul Iosif Cotmeanu, vechi cruci de piatra; arhondaric.
Manastirea Valeni
23 vietuitoare, viata de obste
Hram: Sfanta Treime (biserica mare), invierea lui Lazar (bisericuta bolnitei)
Acces: din Curtea de Arges pe DJ 703H, 20 km NV, trecand prin Valea Danului, pana in satul Valeni. Din Valeni 2 km spre E pana la manastire;
Stareta: monahia Eleodora Papuc;
Adresa: com. Salatrucu, 117636, jud. Arges.

25.Manastirea Vedea.

Manastirea a fost infiintata cu binecuvantarea si sprijinul IPS Calinic, in anul 2007, in jurul unei biserici inaltate la cumpana dintre milenii, in Mediata apropiere a unui spital de psihiatrie. Monahiile manastirii au o pregatire medicala speciala.

Manastirea Vedea

2 vietuitoare, viata de obste
Hram: Sfanta Treime, Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian
Acces: din Pitesti, pe DN 67B, 29 km V pana in comuna Vedea ;
Stareta: monahia Teodora Busu
Adresa: com. Vedea, 117815, jud. Arges.

26.Manastirea Vierosi.


Manastirea Vierosi a fost ctitorita in anii 1571 -1573, de catre vornicul Ivascu Golescu. Marele vistier Stroe Leurdeanu o va reface partial, in anul 1645. Biserica manastirii a fost restaurata intre anii 1955-1956. Manastirea a fost reinfiintata in anul 1998.

Manastirea Vierosi

fara obste
Hram: Intrarea Maicii Domnului in Biserica
Acces: din DN 7, la iesirea din Pitesti, 9 km pe DC 79, DC 80 spre NE, prin Valea Mare-Podgoria;
Administrator: pr. Marius Nedelea
Adresa: loc. Mioveni, cartier Fagetu, 115403, jud. Arges.



35 de comentarii:

  1. Sintem membrii in secta Fratii toti vii morti neam 1900-etern si vesnic[Gina/Leana/Lina/Gore/Sisoie/Marieta/Gigel/Micaita/Ila/Tiuta vesnic.].Credem !....

    RăspundețiȘtergere
  2. Este METODICA noastra cu fata apostolorum in Romana de STIL VECHI Stoichiometric 1900-vesnic[numerele vesnic].Semn de pom vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este filmul cu judecata si logica logica clara schema vocativ la militia sovietica sumele ale mele R.M cnp sa fie sunetele 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Au medicina calendarul sinopsis darul inventii afaceri,traditia,rauri de daruri immit leg.muz Blid/Sacerd..stoichiometric undepret cost modul sarpe Glicon, femeile barbatii copii soldatii batranii si popiii dijma 1 leu 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa stie bogatii ce am auzit eu vesnic sa stie care-i suma ce sa le faca vesnic numerele lor vesnic 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa dea mama PNL-ului..multiplicate mie la mie rauri de daruri immit leg.muz Blid/Sacerd[Iuliu Hossu]dijma 1 leu 1900-vesnic si etern[albastru vesnic],de ale mele vesnic[memoriul meu vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  7. Sintem cu juramant text masoretic cu handicapatii,eu,sotul parintii cancer de ficat si fiere de invaliditate, in cerc, vesnic[sa aiba stoichiometria noastra vesnic].Sa aiba Gavriilul nostru vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sintem in juramantul lui SF TOMA NECREDINCIOSUL toti 1900-vesnic si sf Filimon si sf Stelian si sf Cosma si sf Iacov toti in cercul juramant 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Este sarpele meu folcloric in Monument Eroi, JV,1982-vesnic numai prietenii credinciosi de 13 nota bene rauri daruri immit legamant muz...ale soldatilor nu ale oamenilor 1980-vesnic.Albastru vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sintem cu Stiinta veche toate stiintele mele creier cibernetic stoichiometric sa stie tot[juramant cerc masoretic toti] 1500-vesnic,sintem antici de demult cu stiinta veche tot neamul viu si mort si cercul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sintem toti barbati si femei cu macheta croitorie calugari unguri,, Umbra Satelor,, sa luam tot din Poglet suma 10 lei lunara si dijma 100 lei toti pomenitii 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa aiba barbatii informatiile si stiinta judecata mea telepatica stoichiometrica cu toata arhiva mea securitate la zi vocativ, schema logica HIDROELECTRICA, 1900-vesnic toti pomenitii dijma 100 lei fiecare[sa auda sa vada ei tot noaptea la filtre cum am perceput eu vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa aiba credinta mea penticostalii in sat aici 1900-vesnic[materialul vesnic].Au cartea mea [unde miljoc] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Au UZPR informatiile mele R.M cnp corect in Stand sa stie unde si cat sa aiba psihologia mea in diagrama 1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. Are Tarul TRIBUNALUL meu caseta [unde] 1900-vesnic[psihologia mea vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  16. Au barbatii SF MASA ZAMVRII in casele lor 1900-vesnic[razesii vesnic].Si rudele cercul la fel toti pomenitii Cezarul si Religia mortilor[7 biserici[cartea fata apostolorum] vesnic diagrama vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sint doctor de stiinte medicale naturale gratuit cu dijma in Bicaz,sarpe folcloric glicon, 1900-vesnic.Sa aiba toti pomul in mate vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. Este Fantana mea sateasca vesnic[mantra ] vesnic 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Arat arhanghelul meu Uriil oamenilor cu legea mea in troita Ionilor vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Are DIATA mea faptica PSD [numerele suma] 1900-vesnic Sfatul Popular vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Au PLANSA mea la SAMA de doctor in stiinte medicale naturale infima ca pret cu dijma 100 lei 1900-vesnic aici in sat vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. Am Autorizatie FISC vesnic numai aici in sat Var....1900-vesnic[unde pret mod imagine loc data
    ]1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa stie GENERALA 8 Clase manualele mele unde sint ce sint cat ia cum le ia [sa stie ce spun vesnic 1900-etern].

    RăspundețiȘtergere
  24. Sa stie tati cum sta treaba vesnic neagra vesnic sa stie cum a fost vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. Sa aiba afacerile noastre de 13 nota Bene neamul viu si mort moara de porumb tip sarpe folcloric glicon 1900-vesnic[unde loc pret ceasul modul legea organoleptic vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  26. Sa aiba panzele noastre tot neamul 1500-vesnic de 13 nota bene lumina augustana vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  27. Sint Brand Societar Biserica Papistasi Mengelesc eu cnp R...in Gal...1900-vesnic[lacat rusesc vesnic Satana vesnic[6] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  28. Sa fie informatille mele de doctor unde toti marturi noaptea[HOLLYWOOD] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  29. Este Scara mea de la sf Scararul 1900-vesnic numai cine vreau vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  30. Sint invataturile mele franciscane telepatic sunet stoichiometrie SUNET Cuvant timbru bisericesc biblic vocativ cnp 1982-vesnic[stela funerara TROITA] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  31. Sa faca staretul Joasa imparteala intre mine mama si tata tot funciar si drepturi bani medicamente acte si tot ce-i al nostru 1900-vesnic extrase Actualizari BERD, premii si distinctii legitimatii si lucrari..sa le dea gena mea rusa 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  32. Staretul Joasaf Vesnic sa scrie gena mea rusa in palmele lor 1900-vesnic cu mine cu tot evanghelie vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  33. Sa avem tot sporul pe noi eu parintii de la staret 1900-vesnic,cu legaminte blesteme vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  34. Ce ati pățit fratilor ... !?

    RăspundețiȘtergere