Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului.
Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam.
Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate.
- Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil.
- Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta substanta uleioasa secretata de foliculii de par are rolul de a hrani in mod natural firul de par. In plus, spanacul este bogat in antioxidanti, este bogat in luteina si contine vitamineel B, E, potasiu, calciu, fier, magneziu si acizi grasi omega-3.
- Oua - sunt o sursa importanta de proteine de calitate. Nu conteaza cum consumati ouale, dar trebuie sa le includeti cel putin de doua ori pe saptamana in dieta dvs. Ouale contin biotina, zinc, seleniu, sulf, fier si vitamina B12 necesare pentru sanatatea parului, dar si a organismului.
- Somon - pe langa faptul ca este bogat in proteine si vitamina D (esentiale pentru un par puternic) acizii grasi omega-3 care se gasesc in acest peste gustos de apa rece sunt necesari inclusiv pentru mentinerea sanatatii parului. Corpul nu poate produce acesti acizi grasi in mod natural, dar acestia au un rol esential in mentinerea sanatatii parului. Aproximativ 3% din firul de par este format din acesti acizi grasi care se mai gasesc in membranele celulare, pielea scalpului si in uleiurile naturale care pastreaza scalpul si parul hidratate. Daca nu agreati gustul somonului puteti sa va bucurati de acizii grasi omega-3 din compozitia sardinelor, heringului, pastravului, macroului dar si din avocado, seminte de dovleac sau nuci.
- Nuci - daca va doriti un par lung, stralucitor cu firul gros, ar trebui sa includeti nucile in dieta dvs. Nucile de Brazilia sunt cele mai bune surse naturale de seleniu, un mineral important pentru mentinerea sanatatii scalpului dar si de zinc. Deficitul de zinc poate duce la caderea parului dar si uscarea scalpului. In plus, nucile contin acid alfa-linoleic, un tip de acid gras omega-3 care v-ar putea ajuta sa va pastrati parul frumos. Nucile sunt bogate in biotina si vitamina E care protejeaza celulele ca ADN-ul lor sa nu se deterioreze. Nucile mai contin cupru util pentru pastrarea luciului si bogatiei parului.
- Stridii - au un nivel crescut de zinc 100 grame de stridii acopera necesarul zilnic din acest mineral, necesar organismului. Zincul mai poate fi asimilat din consumul de cereale integrale, dar stridiile au si valori ridicate de proteine. Parul este compus in proportie de peste 90% din proteine. Fara suficiente proteine, organismul nu poate inlocui firele de par care cad in mod natural in fiecare zi.
- Cartofii dulci - sunt o sursa esentiala de antioxidanti, in mod special de beta-caroten pe care corpul il transforma in vitamina A. Nicio celula a corpului nu poate functiona fara suficienta vitamina A. Aceasta ajuta si la protectia parului si scalpului si contribuie la productia substantelor necesare sanatatii acestora.
- Linte - aceasta leguma este bogata in proteine, fier, zinc si biotina foarte importante pentru un par puternic si stralucitor. Puteti sa gatiti lintea sub forma de supa, mancare, dar puteti sa o adaugati si in compozitia salatelor.
- Produse lactate degresate - iaurtul in mod special va oferi organismului calciu care este un mineral important pentru cresterea parului. Lactatele degresate includ zer si cazeina, proteine de inalta calitate.
- Morcovi - aceste legume sunt bogate in vitamina A care ajuta la pastrarea sanatatii scalpului. Daca scalpul este sanatos si parul va fi sanatos. De aceea este un lucru intelept sa adaugati morcovii in dieta dvs. In plus, aceasta leguma este saraca in calorii si destul de gustoasa.
- Kiwi - fructul de kiwi este incarcat cu vitamina C si antioxidanti care contribuie la pastrarea sanatatii pielii, ajuta la prevenirea ridurilor si sunt excelente petnru sanatatea oaselor si dintilor. Antioxidantii din kiwi protejeaza de cancer, dar si de boli cardiovasculare.
- Carne de pasare - carnea bio de pasare de curte este importanta pentru aportul de proteine, zinc si vitamine din grupul B pe care le poate aduce organismului. Toate acestea sunt necesare pentru un par puternic si bogat.
- Ciocolata neagra - daca nu este consumata in exces, ciocolata neagra ajuta pielea sa ramana hidratata si o protejeaza de arsurile solare. In plus, ciocolata neagra are un continut ridicat de flavonoli (daca are in compozitie minim 60% cacao) si va ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii parului.
- Prunele uscate - introduceti prunele uscate in dieta dvs. pentru imbunatatirea texturii parului dvs. Bogate in fier, prunele uscate ajuta la prevenirea caderii parului, scad probabilitatea ruperii firelor de par si previn decolorarea parului.
- Ceai verde - prezenta polifenolilor ajuta la pastrarea sanatatii scalpului. In acest mod veti avea un par stralucitor si nu veti avea matreata. Spalati-va parul cu ceai verde, dupa fiecare samponare, si veti observa rezultatele pozitive in cel mai scurt timp.
Nu este necesar sa urmati tratamente scumpe pentru a obtine rezultatele dorite. Dar este important sa includeti toate aceste alimente in dieta dvs., dar este esential sa va relaxati si sa reduceti cat puteti nivelul de stres, intrucat stresul poate fi un factor declansator al caderii parului. Zambiti cat puteti de des!
Daca sunteti putin mai atenti la alimentatia dvs. si la stilul de viata va puteti bucura de un par frumos, stralucitor si bogat, cum v-ati dorit dintotdeauna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu