Este una dintre cele mai populare diete din ultimul timp şi promite să te scape de aproximativ 10 kilograme în doar... 90 de zile!
Dar pierderea kilogramelor în plus nu este singurul lucru pe care Dieta Rina îl promite. Odată ce ai reuşit să o urmezi, se presupune că te ajută să îţi menţii greutatea ideală şi să îţi schimbi metabolismul complet. Cu alte cuvinte, această dietă îţi pune metabolismul la treabă, stimulează arderea caloriilor şi promite să îţi ofere un tonus de invidiat!
Deşi pierderea a 10 kilograme în doar trei luni pare să presupună un regim extrem de drastic, trebuie să ştii că Dieta Rina a fost aprobată de mai mulţi medici nutriţionişi şi cardiologi şi este recomandată mai ales în cazul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, având beneficii în reglarea presiunii sanguine.
Dieta de 90 de zile sau Dieta Rina este perfectă pentru persoanele care vor să piardă mai mult de 20 de kilograme, dar mai ales pentru persoanele care vor să slăbească uşor şi într-un mod sănătos. Acest regim nu numai că te va ajuta să pierzi în greutate, ci te va ajuta şi să îţi îmbunătăţeşti rata metabolismului.
Dieta a fost creată de un sportiv american şi se bazează pe combinarea exactă a anumitor tipuri de alimente pentru a pierde astfel în greutate. Pe parcursul anilor, Dieta de 90 de zile s-a bucurat de un succes major, mai ales în rândul celebrităţilor, datorită faptului că este flexibilă, sănătoasă, iar rezultatele sale se pot observa rapid.
Aşa cum am menţionat mai sus, regimul se bazează pe disocierea alimentară, astfel că într-o zi vei avea voie să consumi numai un tip de alimente, cum ar fi proteinele, de exemplu.
Un alt amănunt important de ţinut minte este faptul că, în timpul dietei, va trebui să consumi la micul-dejun, zi de zi, doar fructe.
Cele patru tipuri de alimente permise în Dieta Rina sunt:
Proteinele: carne de pui, peşte, vită, carne de porc, brânză, lapte, ouă, etc
Amidonul: soia, orez, linte, fasole uscată, fulgi de soia, năut, cartofi, etc
Carbohidraţii: făina albă, făina de grâu integral, făina de hrişcă, făina de porumb, spachete, lasagna, cuscus, fidea, etc
Vitaminele: numai fructe şi legume
Reguli generale ale dietei Rina 90
Numărul zilnic de calorii permise poate părea ca fiind mare, dar dieta este concepută pentru a creea un echilibru perfect al organismului, astfel că vei slăbi sănătos, fără să te înfometezi şi să te abţii de la mâncărurile tale preferate.
Micul dejun
Pe tot parcursul celor 90 de zile ale dietei, micul-dejun va rămâne neschimbat şi va fi compus din fructe, proaspete sau uscate, legume proaspete, fructe oleaginoase sau seminţe, pe care le poţi combina în ce mod doreşti. De asemenea, poţi să consumi ceai sau cafea în fiecare zi la micul-dejun, cu condiţia ca acestea să nu fie îndulcite.
Ziua 1 – ziua proteinelor
După ce ai luat micul-dejun consistent în fructe, la masa de prânz ar trebui să consumi carne roşie la grătar, carne de pui fiartă, peşte sau carne de curcan.
3 felii de piept de pui gătite la cuptor ar trebui să fie suficiente pentru un prânz copios, dar dacă nu vrei să consumi carne deloc, le poţi înlocui cu 3 ouă fierte sau cu diferite tipuri de brânză. Ideea prânzului este să consumi măcar 200 de grame de proteine. Alături de carne sau brânzeturi, poţi să consumi o salată condimentată cu sare, piper sau ierburi aromatice, dar fără ulei de orice fel. De asemenea, poţi consuma la prânz paste sau supă cu o felie de pâine alături.
La cină, mănâncă acelaşi meniue ca şi la prânz, dar o porţie mai mică şi care să nu conţină pâine sau supă.
Ziua 2 – ziua legumelor
După micul dejun bogat în fructe, prânzul poate să conţină orice fel de legume gătite la aburi sau la cuptor, asezonate cu sos de roşii, ketchup şi verdeţuri. La cină, mănâncă aceleaşi legume ca şi la prânz, dar într-o cantitate mai mică.
Ziua 3 – ziua carbohidraţilor
Micul-dejun este acelaşi, iar la prânz vei consuma paste cu sos de roşii sau pizza cu sos de roşii sau roşii proaspete, mozzarella sau carne deloc, prăjituri, îngheţată, ciocolată neagră, etc...
Ziua 4 – ziua fructelor şi vitaminelor
Întreaga zi vei consuma doar fructe, legume, nuci şi seminţe. Aceasta este ziua în care poţi să mănânci fructe fără să ţii cont de cantitate, la micul-dejun, prânz şi cină.
Orarul meselor în dieta Rina 90
Este extrem de important, în orice dietă, să respecţi un program regulat de masă, astfel încât metabolismul tău să funcţioneze corect iar organismul să se refacă la capacitate maximă.
Există trei perioade zilnice pe care TREBUIE să le respecţi:
Perioada de purificare: între ora 4 am până la prânz, mănâncă fructe şi legume proaspete la interval de două ore.
Perioada de ingestie: de la ora prânzului până la ora 20:00. Nu contează cantitatea de alimente ingerate, ci aspectele care ţin de combinarea corectă a acestora şi de intervalul dintre mese.
Perioada de digestie: de la ora 20:00 până la 4 am, timp în care trebuie să te abţii de la orice fel de mâncare!
Ţine minte!
Pentru ca dieta să funcţionete, trebuie să respecţi meniul mâncărurilor disociate. Alternează zilele descrise mai sus, nu sări peste nici o zi, nu schimba ordinea zilelor şi nu uita să bei multă apă!
Fiecare zi este din ce în ce mai obositoare. Zeci de sarcini trebuie rezolvate în fiecare zi astfel încât nu mai avem la dispoziție ore ci doar minute. Între aceste minute energia noastră se scurge treptat dar sigur precum nisipul dintr-o clepsidră. Pentru a elimina această stare continuă de oboseală avem nevoie de surse constante de energie.
Alimentația inadecvată poate duce și ea la epuizare. Atunci când alimentația constă cu preponderență în alimente rafinate sau procesate, rezervele cu anumiți nutrienți care se găsesc numai în fructe și legume proaspete se epuizează.
Pe de altă parte, alimentația simplă în care predomină produsele de origine vegetală îi oferă organismului o putere și o rezistență pe care nu le putem obține consumând produse procesate industrial. Este important de reținut faptul că pe lângă eliminarea cauzelor oboselii, este necesară și depășirea acesteia. O alimentație sănătoasă, în care sunt incluse alimentele și produsele recomandate în lista care urmează, este utilă în acest sens.
Mierea, supranumită și aurul lichid, este într-adevăr un miracol al naturii. Proprietăție sale medicinale sunt cunoscute încă din antichitate. Pe lângă vindecarea plăgilor, prevenirea alergiilor sezoniere și stimularea sistemului imunitar, mierea este și o sursă naturală de energie. Atât fructoza cât și glucoza existente în mierea pură de albine sunt transformate de organism în energie.
Ovăzul, deși nu pare așa de apetisant precum mierea, este totuși o sursă importantă de energie. Ovăzul este cereala care oferă cea mai mare cantitate de energie, fiind totodată și cel mai ușor de digerat și de asimilat datorită conținutului său de mucilagiu care calmează tractul digestiv. Un bol cu fulgi de ovăz este un mod sănătos de a începe ziua. Pentru a adăuga un plus de savoare și a mări nivelul de energie putem adăuga și o lingură de miere.
Strugurii constituie o componentă esențială a dietei mediteraneene, ditetă recunoscută pentru proprietățile benefice pe care le are asupra organismului. Aceste fructe oferă energie sub forma zaharurilor simple pe care mușchiul inimii le folosește pentru a se contracta. Deși sursele principale de energie pentru inimă sunt acizii grași, ea mai utilizează și glucoza care se regăsește din abundență în boabele de struguri.
Nucile oferă energie inimii și odată cu aceasta întregului organism. Având un conținut ridicat de proteine și acizi grași Omega3 acestea sunt o sursă sigură de energie. Atunci când simțim că puterile noastre sunt aproape de zero o gustare rapidă pe bază de nuci, incluzând și migdale sau nuci caju, este perfectă atunci când simțim că nu mai rezistăm până la următoarea masă.
Afinele, aceste fructe mici de pădure, au posibilități extraordinare. În ultimii ani s-au înmulțit lucrările investigative care subliniează virtuțile terapeutice ale afinelor. Afinele prezintă un conținut ridicat de carbohidrați, mare parte din ei sub forma fructozei și a altor zaharuri. La fel ca în cazul strugurilor și acestea sunt o sursă remarcabilă de energie. Mai mult, afinele nu conțin colesterol sau grăsimi și sunt sărace în calorii, ceea ce le transformă în sursa ideală de energie pentru persoanele care țin diete alimentare.
Chiar dacă poate părea mult mai la îndemână o cană de cafea sau o doză de energizant pentru a înlătura oboseala, specialiștii susțin că deși produc o ameliorare momentană aceste băuturi nu rezolvă problemele care au adus la apariția epuizării. Din contră, dacă sunt consumate în mod excesiv agravează epuizarea. Așadar, alimentele prezente în lista de mai sus devin cea mai bună opțiune atunci când nivelul nostru de energie este în scădere.
Fiecare dintre noi are un necesar energetic în funcţie de vârstă, de fizic şi de activitatea desfăşurată zilnic.
O alimentaţie corectă este cea care furnizează cantitatea de nutrienţi corespunzătoare necesarului personal.
Astăzi, piramida alimentară reprezintă schema la care ne referim cel mai mult pentru a cunoaşte proporţiile alimentelor recomandate consumului.
Este vorba despre o piramidă împărţită în “straturi”, fiecăruia corespunzându-i o categorie de alimente şi cantitatea respectivă.
La baza piramidei găsim alimentele care pot fi consumate în cantitate mai mare (întâi fructe şi legume, apoi alimente bogate în carbohidraţi, lapte şi derivaţi), iar pe măsură ce urcăm, aflăm alimentele cărora trebuie să le limităm consumul (grăsimi, proteine, vin, bere, dulciuri). Piramida cuprinde, desigur, şi consumul de apă şi activitatea fizică.
Fructe şi zarzavaturi: grupa aceasta cuprinde şi legume proaspete. Fructele şi zarzavaturile sunt o sursă foarte importantă de fibre, de vitamine (ca provitamina A sau vitamina C), de substanţe minerale şi de antioxidanţi care au acţiune important de protecţie.
Fiind multe, alimentele din această grupă permit o gamă largă de alegere. Pentru a ne hrăni corect este bine să consumăm din abundenţă fructe şi legume, începând cu micul dejun (de exemplu, un pahar de suc de portocale). În fiecare zi ar trebui consumate 5-6 porţii de alimente din această grupă.
Cereale, tuberculi şi derivaţi: cerealele au valoare nutriţională mai mare pentru că furnizează nu numai amidon şi fibre, ci şi proteine şi acizi graşi esenţiali. De asemenea, conţin carbohidraţi cu o structură chimică care permite absorbţia treptată, ceea ce ajută la menţinerea unui nivel corect de zaharuri în sânge.
Aceste alimente, mai ales orezul şi cartofii, constituie o sursă important de energie uşor asimilabilă şi utilizabilă.
Cerealele mai aduc în organism cantităţi importante de vitamine din grupul B şi proteine care, deşi sunt de calitate inferioară, adăugate celor din legume constituie un complex proteic ce poate fi comparat ca valoare cu proteinele de origine animală. Pentru o dietă sănătoasă ar trebui consumate zilnic 4-5 porţii de alimente din această grupă.
Lapte, iaurt şi brânzeturi: aceste alimente furnizează calciu, proteine şi anumite vitamine (mai ales B2 şi A). În fiecare zi trebuie consumate 2-3 porţii din această grupă, preferând produsele cu un conţinut mai scăzut de grăsimi.
Carne, peşte şi ouă: furnizează oligoelemente cum sunt zinc, cupru, fier, proteine şi vitamine din complexul B. Un regim corect sugerează preferinţa pentru consumul de peşte şi de carne slabă şi nu mai mult de 2-3 ouă pe săptămână. În această grupă se pot insera şi legumele uscate, sursă de nutrienţi caracteristici cărnurilor, peştelui şi ouălor, la care se adaugă amidon şi fibre. În fiecare zi trebuie consumate 1-2 porţii de alimente din această grupă.
Grăsimi de origine vegetală şi animală: folosite drept condiment, trebuie consumate în doze moderate. Grăsimile aduc în organism acizi graşi esenţiali şi vitamine liposolubile, cărora le favorizează şi asimilarea. În fiecare zi trebuie consumate 1-3 porţii de grăsimi, preferându-le pe cele de origine vegetală.
Dulciuri: se recomandă consumul moderat de dulciuri, cartofi prăjiţi, biscuiţi săraţi, băuturi îndulcite, nu mai mult de 1 porţie pe zi.
Lichide: se recomandă un consum mare de lichide pe parcursul întregii zile, de la 1 la 2 litri, preferabil băuturi neîndulcite cum sunt apa şi infuziile din plante. E bine să consumăm cu moderaţie băuturi care conţin cofeină (cafea şi ceai).
Primul pas şi cel mai important în opinia lui Dr. Oz, este să renunţi la mâncarea care te îngraşă şi te face să te simţi rău, aşadar eliminarea completă a mâncărurilor făinoase. “Consumaţi probiotice şi nutrienţi care accelerează scăderea în greutate” ne sfătuieşte Dr. Oz.
Ce alimente poţi să consumi
Un smoothie făcut din umrătoarele ingrediente:
1 cană mare (250 ml) de lapte de migdale cu vanilie, neîndulcit
2 linguri de pudră de proteine de orez
2 linguri de seminţe de in
120 g fructe de pădure congelate
½ banană
Ceai verde: este de preferat cel organic.
Proteine: 170 g de carne o dată la 6 ore, însă nimic în afară de pui, curcan sau peşte
Carbohidraţi: 100 g de orez brun gătit pe zi (nici un fel de alţi carbohidraţi)
Grăsimi: consumate cu moderaţie, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado
Lactate: 240 ml iaurt grecesc cu 2% grăsime pe zi, nici un alt fel de lactat
Legume: orice legume slabe din punct de vedere glicemic, cum ar fi broccoli, ciuperci, ceapă, ardei, roşii, salată, anghinare, sparanghel, castravete, etc.
Gustări: humus, murături, nuci.
Ce nu ai voie sa mananci
Carbohidraţii (nimic în afară de orezul integral, recomadat mai sus)
Nici un fel de îndulcitori artificiali (asta include şi sucurile dietetice)
Fără zahăr alb
Fără alcool
Fără cofeină (doar ceai verde)
Fără lactate (cu excepţia iaurtului grecesc)
Fără gustări între 8pm şi 8am.
De un roşu vibrant, cu un gust rafinat şi delicat, zmeura este o sursă puternică de vitamine, minerale şi antioxidanţi cu reale beneficii pentru întregul organism.
Zmeura de pădure conţine multe minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, dar şi vitaminele A, B1, B2, D şi P, plus vitamina C, care este prezentă în cantităţi impresionante.
Consumul zilnic al acesteia ne poate feri de numeroase probleme de sănătate cum ar fi cancerul, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare şi infertilitatea.
Iată 5 motive pentru care ar trebui să consumăm frecvent zmeură:
Ajută în procesul de slăbire
Zmeura este săracă în calorii şi bogată în fibre, ceea ce o face esenţială în alimentaţia zilnică. Zmeura este foarte săţioasă şi ajută la prelungirea procesului de digestie, astfel că nu vei resimţi foamea la scurt timp după ce tocmai ai mâncat. De asemenea, fibrele insolubile ajută la menţinerea greutăţii corpului iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime şi prevenind astfel instalarea unor afecţiuni severe.
Reduce riscul de cancer
Zmeura conţine de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât roşiile. Nivelul crescut de antioxidanţi din aceste fructe luptă împotriva cancerului, protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele instabile, numite şi radicali liberi. Acestea conţin, de asemenea, acid elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.
Creşte fertilitatea
Studiile recente arată că un consum regulat de zmeură creşte şansele de a concepe bebeluşi atât la femei cât şi la bărbaţi. Nivelul crescut de vitamina C şi magneziu este esenţial pentru fertilitatea femeilor şi bărbaţilor. Antioxidanţii din zmeură protejează sperma, ajută procesul de concepţie şi reduce riscul avortului spontan.
Încetineşte îmbătrânirea tenului
Antioxidanţii din zmeură încetinesc procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi din corp. Antocianinele, coloranţii care dau culoarea zmeurei, pot, de asemenea, să confere strălucire pielii. În plus, ei stimulează producerea colagenului, menţinând tenul impecabil, împiedicând astfel apariţia ridurilor de expresie. Mai mult decât atât, antocianinele ajută la eliminarea bacteriilor şi a ciupercilor care se pot dezvolta pe suprafaţa pielii, prevenind infecţiile şi apariţia coşurilor.
Luptă împotriva depresiei
Zmeura este bogată în vitamina B şi acid folic. O mână plină de zmeură te poate scoate din starea de disconfort emoţional instant. De asemenea, datorită conţinutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic şi menţine tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul şi magneziul ajută la producerea globulelor roşii, ţin la distanţă anemia şi previn oboseala în exces..
Nutrienţii denşi din fructe ajută şi la îmbunătăţirea vederii, reduce inflamaţiile gastrice şi ajută digestia.
Dulceata de zmeura.
1 kg zmeură
1 kg zahăr
PREPARARE
1. Se spală zmeura, se rup codiţele şi se pune pe o sită să se scurgă, după care se cântăreşte un kilogram. Se cântăreşte aceeaşi cantitate de zahăr, apoi se pun împreună într-o cratiţă.
2. Se scutură cratiţa, astfel încât fructele să se amestece bine cu zahărul şi se lasă apoi la rece, 2-3 ore.
3. După ce s-a scos de la rece, se pune la fiert la foc mic. Din când în când se mai scutură cratiţa şi i se ia spuma, pe măsură ce se formează. Când a început să se lege, se ia o linguriţă de zeamă şi se încearcă într-un pahar cu apă rece dacă este suficient de legată. Dacă siropul face un fir subţire, care se întinde în pahar, înseamnă că este gata şi se ia de pe foc. Dacă nu, se mai lasă până se leagă. Se pune fierbinte în borcane, care se închid ermetic.
Spuma de zmeura.
INGREDIENTE
2 albuşuri de ou
350 g zahăr
350 g zmeură
zeama de la o jumătate de lămâie
PREPARARE
1. Se spală bine zmeura şi se amestecă cu 175 g zahăr şi se lasă la macerat.
2. Între timp, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi cu zahărul rămas. Când spuma e gata, se adaugă treptat zmeura macerată şi zeama de lămâie. Se amestecă compoziţia cu mixerul aproximativ 10 minute, până se întăreşte.
3. Se pune spuma în pahare şi se dă la rece. Se ornează cu fructe.
Sirop de zmeura.
Ingrediente necesare pentru sirop de zmeura:
1 litru suc de zmeura
1 kg zahar
2 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare sirop de zmeura:
Zmeura (1 kg) se curata de codite si se spala sub jet rapid de apa. Se pune apoi la fiert in 1,5 l apa, timp de 10-15 minute, pana cand se inmoaie. Se transfera totul intr-o sita fina, pasand zmeura pentru a separa semintele. Lichidul obtinut se masoara si se pune la fiert impreuna cu zaharul. La un litru de lichid se pune 1 kg de zahar. Se lasa sa fiarba la foc iute, timp de 20 – 25 minute, pana cand se leaga, ca la dulceata. Se adauga zeama de lamaie, se mai fierbe 4-5 minute si se opreste focul. Siropul se toarna fierbinte in sticle spalate si sterilizate inainte. Daca se doreste ca siropul sa fie pastrat mai mult timp, sticlele se pun intr-un vas cu apa si se mai fierb inca 20-25 minute.
Siropul de zmeura se poate prepara si la rece, in acest caz insa, se pastreaza in frigider si se consuma in cel mult 2 saptamani, pentru ca incepe sa fermenteze.
Ingrediente:
1 kg zmeura, 1 kg zahar sau 500 g miere de albine,
2 linguri zeama de lamaie, 200 ml apa.
Preparare:
Zmeura se paseaza cu o furculita din material plastic si se pune intr-un borcan. Se toarna apa si se amesteca bine. Se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de o zi. Se strecoara lichidul si se amesteca cu zaharul sau mierea, prin incalzire usoara. Se pune in sticle si se pastreaza la rece.
Rubus Fruticosu, murul salbatic, murica sau rug; toate acestea sunt denumiri sub care sunt cunoscute murele de padure. Pe langa faptul ca aceste fructe dulci-acrisoare sunt extraordinar de gustoase, pot sa aiba si beneficii nebanuite asupra sanatatii tale. Descoperiri recente arata ca aceste fructe pot sa previna anumite forme de cancer. Daca vrei sa afli si mai multe efecte grozave ale murelor asupra sananatii tale, iata o serie de informatii utile.
Cum identifici murele?
Presupunand ca nu toata lumea are posibilitatea sa vada un arbust de mur "pe viu", o sa iti spunem ca acesta este un arbust destul de viguros, are multe tulpini care sunt presarate cu niste ghimpi puternici. Acestia au forma de gheara; lastarii au niste ghimpi mai mici si se regasesc uniform pe muchii, florile sunt albe, iar frunzele au 5 foliole.
Ce contin murele?
Aceste fructe contin tanin, acizi organici, vitamina C si flavonoide. Taninul este un compus vegetal complex care poate sa precipite proteinele care contribuie la formarea precipitatelor insolubile; se regaseste in plante si previne anumite afectiuni virotice sau bacteriene, dar si aparitia anumitor tumori. Acizii organici sunt responsabili de cresterea poftei de mancare (aviz celor care doresc sa slabeasca), si sunt capabili sa maximizeze efectul apei asupra metabolismului. Vitamina C are numeroase roluri benefice asupra organismuluio nostru, cum ar fi neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, reactiile imunologice si facilitarea absorbtiei fierului in tubul digestiv. Flavonoidele merg mana in mana cu vitaminele in tari ca si Statele Unite ale Americii, unde este recomandat consumul zilnic a cel putin 150-200 grame.
Ce folosim de la arbustul de mur si cum?
In principiu, fructele, frunzele si chiar si tulpinile par sa aiba efecte foarte bune asupra sanatatii.
Frunzele se pare ca pot sa contribuie la tratarea diareii, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor si stomatitelor; pot de asemenea sa amelioreze simptomele diabetului si a hemoroizilor, dar si ale leucoreei. Poti sa folosesti frunzele si tulpinile sau radacinile sub forma de ceai, care va juca si roul unui tonic exceptional; ai grija sa usuci mai intai frunzele si tulpinile, si apoi sa prepari un ceai dupa urmatoarea reteta: la o lingurita de frunze uscate, se adauga o cana de apa fiarta, se acopera si se lasa asa timp de 15 minute. Atunci cand ceaiul va avea un gust acrisor spre amarui, vei stii ca ai nimerit compozitia perfecta.
Fructele contin salicil, care este aceeasi subtanta activa regasita in aspirina si care are efecte antiinflamatorii foarte bune. Din acest motiv, e nevoie de o prudenta sporita in cazul persoanelor care nu au o toleranta ridicata la aspirina. In plus, murele au foarte multe antocianice, care le dau coloritul lor specific si care sunt niste antioxidanti grozavi, alaturi de vitaminele E si C si de acidul elagic care se regasesc in mure. Bolile de inima pot fi ameliorate cu ajutorul acestor fructe, iar procesel de imbatranire vor tinde sa fie mai vizibil incetinite. In ceea ce priveste bolile psihice si efectul consumului regulat de mure, cercetarile arata ca acesta poate sa contribuie de o maniera pozitiva la ameliorarea acestor boli.
In plus, murele contin pectina si alte fibre cunoscute pentru rolul lor protector asupra sanatatii sistemului digestiv. Cu toate ca vitamina C s-ar putea sa iti provoace ceva pofta de mancare, fibrele vor tine obezitatea la distanta.
Amigdalitele sau simplele dureri in gat, raguselile, constipatia sau menstruatia prelungita si chiar infectiile urinare pot sa fie ameliorate cu ajutorul acestor fructe, consumate ca atare. 3 pumni de mure consumate cu un sfert de ora inainte de masa pot sa fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a tine aceste afectiuni la distanta. O alta recomandare consta in realizarea urmatorului amestec, care trebuie tinut intr-un borcan inchis timp de 40 de zile: jumatate de pahar de mure proaspat culese si un pahar si jumatate de miere. Se pot consuma minim 4 si maxim 6 lingurite din acest amestec pe zi, fie filtrate, fie in starea sa naturala.
Murele sunt de asemenea remineralizante si astringente, antireumatice si hipotensive, si pot sa amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.
In plus, aceste fructe pot sa previna anumite forme de cancer, cum ar fi cel de san, stomac sau colon, in principal datorita acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formarii substantelor cancerigene in organism. Neoplasmele orale si alte tumori maligne orale pot fi reduse cu circa 44%, conform ultimelor cercetari in domeniu.
Iata si un bonus: o reteta delicioasa pentru spuma de mure. 200 ml de frisca batuta se amesteca impreuna cu 1 cana de mure, 90 de grame de zahar pudra, jumatate de lingurita de coniac (dupa gust) si jumatate de lingurinta de esenta de vanilie. Foloseste un mixer electric pentru a omogeniza totul si pune spuma la racit pentru 30 de minute. Pofta buna!
Maslinul a inceput sa fie cultivat in urma cu 6000 de ani in zona de est a Marii Mediterane, cand oamenii au descoperit ca din micile sale fructe se putea extrage un ulei dens, placut la gust? Si, mai mult de atat, datorita importantei maslinelor pentru cultura greaca si romana, aproape toate limbile europene au adoptat latinescul „oliva”, derivat din grecescul „elais, elaia” - ‘’ulei de masline ’’”. Iata si alte lucruri interesante despre aceste fructe:
1. Maslinul reprezinta simbolul longevitatii, al pacii si al sperantei in cultura greaca. In Grecia antica simboliza victoria, intelepciunea si puterea iar castigatorii jocurilor olimpice erau incununati cu frunze de maslin si primeau ca premiu amfore cu ulei de masline.
2. Maslinele necoapte au culoarea verde iar cele complet negre sunt coapte, din ele se extragandu-se cea mai mare cantitate de ulei pretios.
3. Maslinele proaspete sunt foarte amare astfel ca, pentru a le schimba gustul, acestea sunt marinate in saramura sau acoperite cu sare timp de mai multe saptamani.
4. Uleiul de masline a fost folosit ca moneda de schimb pentru obiecte rafinate, imbacaminte sau vin.
5. Uleiul de masline are punctul de ardere la 210 C, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit , cea de 180 C.
6. Exista trei tipuri de ulei de masline: extra virgin, virgin si normal.
Cel extravirgin este cel mai pur si se obtine prin presarea mecanica a maslinelor de cea mai buna calitate, cel virgin se obtine prin presarea repetata a maslinelor obisnuite iar cel normal este extras din pulpa si samburii ramasi dupa presarea maslinelor de calitate mai inferioara.
7. Maslinii se cultiva si pentru lemnul extrem de dur si de rezistent.
8. De altfel, maslinul are o crestere extrem de lenta, unii copaci in varsta de 1000 de ani ating inaltimi de 15 pana la 20 de metri.
Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine.
Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral.
Informatii nutritionale
Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt:
- Calorii 115 kcal;
- Carbohidrati 6,26 grame;
- Proteine 0,84 grame;
- Grasimi totale 10,68 grame;
- Fibre alimentare 3,2 grame;
- Niacina 0,037 mcg;
- Acid pantotenic 0,015 mcg;
- Piridoxina 0,009 mcg;
- Tiamina 0,003 mcg;
- Vitamina A 403 UI;
- Vitamina C 0,9 grame;
- Vitamina E 1,65 mg;
- Sodiu 735 mg;
- Potasiu 8 mg;
- Calciu 88 mg;
- Cupru 0,251 mg;
- Fier 3,30 mg;
- Magneziu 4 mg;
- Mangan 0,020 mg;
- Fosfor 3 mg;
- Zinc 0,22 mg;
- Caroten 237 mcg;
- Cripto-xantina 9 mcg;
- Luteina, zeaxantina 510 mcg;
- Fitosteroli 221 mg;
- Grasimi saturate 1,415 grame;
- Grasimi mononesaturate 7,888 grame;
- Grasimi polinesaturate 0,911 grame;
Beneficii
Desi sunt un aliment bogat in grasimi (80% - 85% din caloriile sale provin din acestea), maslinele furnizeaza grasimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic si acid alfa-linoleic (o grasime esentiala omega-3), toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cu un nivel optim de colesterol bun HLD in organism.
Studii recente arata ca grasimile mononesaturate provenite din masline ajuta la reducerea presiunii arteriale, in special datorita acidului oleic cu actiune benefica la nivel celular. Alte beneficii semnificative izvorate din proprietatile nutritive ale maslinelor sunt
- Prevenirea bolilor cronice. Maslinele contin compusi fenolici importanti, precum oleuropeina si oleocantalul, responsabili cu gustul amarui, specific al acestor fructe. Cele doua substante se numara printre cei mai puternici antioxidanti din natura, care alaturi de vitamina E si carotenoizii din masline, joaca un rol vital in prevenirea cancerului, inflamatiilor, bolilor coronariene, afectiunilor nervoase degenerative si a diabetului.
- Mentinerea integritatii membranelor celulare. Continutul bogat de vitamina E din masline, un antioxidant solubil esential pentru numeroase functii fiziologice, asigura mentinerea integritatii membranelor celulare si a membranelor mucoase (inclusiv la nivelul pielii), prin protectia sporita impotriva actiunii radicalilor liberi.
- Asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienti. Maslinele furnizeaza cantitati importante de calciu, cupru, fier, mangan si zinc. Mai mult decat atat, sunt surse alimentare pretioase al complexului de vitamine B (niacina, colina si acid pantotenic, in special).
- Tratarea constipatiei. Maslinele au si un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum in cazul constipatiei. Excesul de masline poate fi, insa, periculos pentru persoanele care sufera de obezitate sau hipertensiune arteriala.
- Reglarea colesterolului in organism. Grasimile mononesaturate din masline ajuta la reglarea nivelului total de colesterol in corp, prin reducerea celui rau (LDL) si suplimentarea celui bun (HDL).
- Prevenirea ingrasarii. Maslinele au un indice glicemic mic (15), precum in cazul legumelor crucifere, al cepei sau al ciupercilor. Aceasta caracteristica nutritionala este importanta pentru prevenirea ingrasarii, intrucat mentinerea nivelului de zahar in sange la un nivel scazut asigura si reglarea apetitului alimentar.
- Combaterea inflamatiilor in corp. Grasimile mononesaturate si vitamina E din masline sunt un adevarat cocktail de eliminare si prevenire a inflamatiilor in corp, ceea ce inseamna ca acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoida sau astmul. Proprietatile antiinflamatorii ale maslinelor ajuta si la incetinirea proceselor oxidative la nivel celular, incetinind imbatranirea organismului si stimuland eliminarea apei din corp.
- Facilitarea pierderii in greutate. Inlocuirea grasimilor saturate din dieta cu cele mononesaturate (din masline) faciliteaza pierderea in greutate, potrivit specialistilor. In urma unor studii de specialitate, cercetatorii au descoperit ca uleiul din masline descompune grasimile din celulele grase, reducand astfel tesutul adipos de la nivelul abdomenului si rezistenta la insulina. Statisticile medicale arata ca persoanele care mananca in mod regulat masline consuma mai putine calorii in fiecare zi si sunt rareori supraponderale. Testele de sange au aratat ca maslinele stimuleaza productia de serotonina, un hormon care induce starea de satietate. Cercetatorii spun ca maslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu pana la 200 kcal.
- Mentinerea sanatatii parului si a pielii. Maslinele negre sunt bogate in acizi grasi si antioxidanti care hranesc, hidrateaza si protejeaza pielea si parul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de masline este inclus in numeroase tratamente de infrumusetare si considerat un agent nutritiv si hidratant excelent.
- Controlul alergiilor. Noile cercetari vorbesc despre impactul pozitiv direct al proprietatilor antiinflamatorii detinute de masline asupra alergiilor. Extractele din masline actioneaza similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blocheaza receptorii de histamina si tempereaza raspunsurile alergice in contact cu alergenii. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca maslinele ar trebui sa fie o parte importanta a dietei antialergice, intrucat imbunatatesc circulatia sanguina, ajuta la usurarea respiratiei si inlatura eficient toate simptomele alergice, chiar si dupa debutul lor.
O planta pe orbita internationala .
Cercetari recente plaseaza socul in fruntea celor mai puternice stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale
In laboratoarele supersofisticate ale unei universitati medicale din Israel se fac experimente care ar putea influenta soarta omenirii. Subiectul cercetarii sunt niste... bobite negre-albastrui ale unei plante capabile sa neutralizeze cei mai periculosi microbi si sa mareasca extraordinar capacitatea naturala de aparare a organismului. Se pare ca aceasta planta are cu adevarat ceva special, pentru ca a declansat o desfasurare de forte fara precedent: sute de cercetatori de prima mana lucreaza de mai bine de zece ani la aceste studii care au capatat o coplesitoare importanta, in conditiile in care omenirea este tot mai amenintata de spectrul unor boli incurabile cum ar fi Sida si Sars, cancerul sau leucemia. Curios: un banal extract din fructele acestei plante devanseaza mult, ca eficienta, substantele chimice obtinute prin sintezele cele mai complicate. Despre ce planta este vorba? Ei bine, aceste studii se refera la o mai veche cunostinta a revistei noastre, care la noi in tara s-a impus ca remediu de prima mana in curele de slabire si de dezintoxicare rapida: socul. Ce au special aceste fructe de soc? Nu ne-ar ajunge paginile revistei pentru a consemna toate faptele experimentale si concluziile la care s-a ajuns in ultimii ani, legate de aceasta planta, in urma unor studii desfasurate in paralel, in zeci de spitale si institute. Extractele de fructe de soc sunt un puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie, ajuta la vindecarea majoritatii bolilor degenerative, la prevenirea bolii canceroase, la combaterea tumorilor benigne, prelungesc tineretea biologica. In cele ce urmeaza, ne propunem sa facem o scurta si foarte necesara sinteza despre utilizarile acestei extraordinare plante, in tratarea si prevenirea bolilor:
Unde gasim fructele de soc.
Acum, in miez de toamna, fructele socului (Sambucus nigra) pot fi gasite mai ales in zonele muntoase, pe vaile raurilor si paraielor, unde razele soarelui patrund mai greu, iar ciclul de vegetatie al acestei plante este intarziat. Cel mai frecvent intalnim socul in marginile de padure, in zonele limitrofe drumurilor forestiere, in taieturile de padure unde arborii de baza inca nu s-au regenerat si unde arbustii de talie mica se dezvolta luxuriant.
Recoltarea fructelor de soc
Se face prin taierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri. La trei-patru ore de la culegere, aceste boabe se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot pastra 24-48 de ore. Daca nu se folosesc in stare proaspata, pentru preparate cum ar fi siropul, tinctura sau sucul, fructele de soc pot fi uscate, dar numai pe cale artificiala. Boabele se desprind de pe ciorchine si se pun in strat foarte subtire pe o soba sau pe un calorifer, care asigura o temperatura in jur de 40 de grade Celsius. Se lasa boabele sa se deshidrateze pana cand seamana cu stafidele. Atunci se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri uscate si intunecoase.
Cele mai eficiente preparate din fructe de soc
Sucul proaspat
Se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie, pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului.
Tinctura
Se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool alimentar de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool alimentar, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.
Pentru o scadere rapida in greutate - in cazul persoanelor obeze sau supraponderale, schema de tratament este urmatoarea: in prima zi se ia o lingurita pe stomacul gol, la ora 18; in a doua zi se iau 2 lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate o data. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Aceasta crestere gradata a dozei este necesara pentru a nu aparea diareea sau colicile abdominale. Daca pe masura ce se creste doza apare totusi diareea puternica, se iau in completare (sublingual) 2-3 lingurite de pulbere de scoarta de stejar (Quercus robur) pe zi sau de iarba de coada-racului (Potentilla anserina), iar daca diareea persista, atunci se reduce doza sau chiar se intrerupe tratamentul. In cazul in care apare balonarea (fenomen rar la tratamentul cu soc), consumati zilnic 1-2 lingurite de chimen sau fenicul.
Pulberea
Se obtine prin macinarea cat mai fina a boabelor uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza 3-4 lingurite de pulbere pe zi, pe stomacul gol, fiind recomandata in tratarea avitaminozelor, a bolilor oculare, a diareei (fructele uscate au un efect opus extractelor proaspete), a colitei.
Siropul
La doua pahare de suc proaspat de fructe de soc, obtinut dupa metoda de mai sus, se adauga doua pahare de zahar brun si coaja rasa de la doua lamai. Se pune acest amestec pe foc si se lasa sa clocoteasca scurt, dupa care se toarna fierbinte intr-o sticla care va fi inchisa apoi ermetic. Se iau 4-5 lingurite din acest preparat pe zi, pentru un efect usor laxativ, tonic, vitaminizant si remineralizant.
Boli care se trateaza cu fructe de soc.
Socul si fructele lui.
Gripa, guturai, sensibilitate la epidemiile de gripa - vaccinurile antigripale cele mai sofisticate au acum o concurenta serioasa: tinctura de fructe de soc. Cel putin asa sustin cercetatorii, care au testat extractul pe zeci de tipuri de virusuri care produc gripa. Concluzia: substantele continute de fructele de soc blocheaza infectarea celulelor sanatoase de catre virusurile gripale si, ca atare, stopeaza boala, atat in fazele incipiente, cat si in cele avansate. Actiunea fructelor de soc este deocamdata unica in lume, nici un alt medicament de sinteza sau natural neajungand la asemenea performante. Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac deja simtite acum, la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa v-a "prins" deja, luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile musculare, starile de slabiciune.
Obezitate, ingrasare - acum cateva luni, am vazut un caz care mi-a reconfirmat uimitoarea capacitate a tincturii de soc de a rezolva rapid acest tip de probleme. Pacienta, in varsta de 38 de ani, avea o greutate cu douazeci de kilograme peste cea normala, iar curele de infometare pe care le incercase dadeau rezultate mult prea lente, asa incat se descuraja si renunta la ele. In disperare de cauza, a apelat la o cura cu tinctura de fructe de soc, pe care a tinut-o vreme de trei luni neintrerupt. Inca din primele doua saptamani, a sesizat o puternica intensificare a tranzitului intestinal, precum si o eliminare a apei din corp, asa incat a scazut trei kilograme in greutate, aproape fara efort. A continuat tratamentul intens cu tinctura de fructe de soc si, pe langa faptul ca slabea la aceeasi cantitate de hrana consumata, de la un moment dat a inceput sa nu mai simta acea nevoie imperioasa de a manca. A reusit in cele nouazeci de zile de tratament sa slabeasca aproape 15 kilograme, iar scaderea in greutate s-a corelat cu o extraordinara modificare in bine a trasaturilor fizice. Aspectul incarcat al tenului a disparut inca din primele saptamani, pielea a capatat un aspect luminos, intreg corpul castigand parca o noua tinerete. Schema de administrare folosita in acest tratament este cea prezentata mai sus, la modul de obtinere a tincturii de soc.
Constipatie, constipatie cronica, colita de putrefactie - se administreaza dimineata, pe nemancate, una-trei linguri de tinctura de soc, diluate intr-o cana de apa. Tratamentul se face vreme de patru saptamani la rand si se poate relua, la nevoie, dupa o pauza de 5-7 zile.
Herpes - atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand astfel boala ori grabind vindecarea. Un fenomen similar se petrece si in cazul infectiei cu temutul virus Hiv, despre al carei tratament vom vorbi in continuare.
Adjuvant in tratamentul infectiei cu Hiv - se fac tratamente de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. Se administreaza 2-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, in cure de 45 de zile, cu o saptamana de pauza, dupa care se reia.
Pentru imbunatatirea vederii nocturne, adjuvant in tratarea bolilor oculare - se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.
Adjuvant in tratarea tumorilor maligne si benigne - o cura de treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2 linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei categorii de afectiuni.
Psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, boli de piele rezistente la tratamentele clasice - mai ales in lunile octombrie-noiembrie, cand multe boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau sclerodermia, tind sa recidiveze sau sa se agraveze, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Se administreaza zilnic 1-2 lingurite de suc sau 3-4 lingurite de tinctura, pe o perioada de minimum patru saptamani.
Precautii si contraindicatii.
Socul si fructele lui.
Intrucat are un efect laxativ si purgativ puternic, tinctura din fructe de soc va fi administrata cu prudenta in doze mari (peste 2 linguri pe zi), pentru a nu accelera prea mult tranzitul intestinal. Cu exceptia cazurilor in care se foloseste tinctura de fructe de soc pentru slabire rapida sau contra constipatiei, este indicat sa se ia zilnic si cate una-doua lingurite de pulbere de cretisoara (Alchemilla vulgaris) sau de scoarta de stejar (Quercus sp.), pentru a tine sub control tranzitul intestinal.
Preparatele obtinute din fructele de soc proaspete, mai ales tinctura si sucul, sunt contraindicate in cazurile de diaree acuta si cronica, precum si in cazul colitei de fermentatie.
Persoanele care au un colon sensibil sau sufera frecvent de balonare ar fi bine sa consume in paralel cu preparatele din fructe de soc si anumite condimente cu rol carminativ si antiinflamator intestinal: seminte de fenicul, seminte de chimen, busuioc, menta.
Atentie la toxicitatea socului.
Fructele de soc sunt foarte puternice ca remediu, fiind mai degraba medicament decat aliment. Si ca orice medicament ingerat in doze prea mari, poate da reactii adverse cat se poate de neplacute: voma, arsuri la stomac, inflamarea gatului, dificultati in respiratie.
Dozele periculoase sunt de 200 de grame de fruct sau de suc si de 300 de grame de tinctura pe zi.