Translate

luni, 28 septembrie 2015

Murele.



Rubus Fruticosu, murul salbatic, murica sau rug; toate acestea sunt denumiri sub care sunt cunoscute murele de padure. Pe langa faptul ca aceste fructe dulci-acrisoare sunt extraordinar de gustoase, pot sa aiba si beneficii nebanuite asupra sanatatii tale. Descoperiri recente arata ca aceste fructe pot sa previna anumite forme de cancer. Daca vrei sa afli si mai multe efecte grozave ale murelor asupra sananatii tale, iata o serie de informatii utile.

Cum identifici murele?

Presupunand ca nu toata lumea are posibilitatea sa vada un arbust de mur "pe viu", o sa iti spunem ca acesta este un arbust destul de viguros, are multe tulpini care sunt presarate cu niste ghimpi puternici. Acestia au forma de gheara; lastarii au niste ghimpi mai mici si se regasesc uniform pe muchii, florile sunt albe, iar frunzele au 5 foliole.






Ce contin murele?

Aceste fructe contin tanin, acizi organici, vitamina C si flavonoide. Taninul este un compus vegetal complex care poate sa precipite proteinele care contribuie la formarea precipitatelor insolubile; se regaseste in plante si previne anumite afectiuni virotice sau bacteriene, dar si aparitia anumitor tumori. Acizii organici sunt responsabili de cresterea poftei de mancare (aviz celor care doresc sa slabeasca), si sunt capabili sa maximizeze efectul apei asupra metabolismului. Vitamina C are numeroase roluri benefice asupra organismuluio nostru, cum ar fi neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, reactiile imunologice si facilitarea absorbtiei fierului in tubul digestiv. Flavonoidele merg mana in mana cu vitaminele in tari ca si Statele Unite ale Americii, unde este recomandat consumul zilnic a cel putin 150-200 grame.




Ce folosim de la arbustul de mur si cum?

In principiu, fructele, frunzele si chiar si tulpinile par sa aiba efecte foarte bune asupra sanatatii.

Frunzele se pare ca pot sa contribuie la tratarea diareii, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor si stomatitelor; pot de asemenea sa amelioreze simptomele diabetului si a hemoroizilor, dar si ale leucoreei. Poti sa folosesti frunzele si tulpinile sau radacinile sub forma de ceai, care va juca si roul unui tonic exceptional; ai grija sa usuci mai intai frunzele si tulpinile, si apoi sa prepari un ceai dupa urmatoarea reteta: la o lingurita de frunze uscate, se adauga o cana de apa fiarta, se acopera si se lasa asa timp de 15 minute. Atunci cand ceaiul va avea un gust acrisor spre amarui, vei stii ca ai nimerit compozitia perfecta.

Fructele contin salicil, care este aceeasi subtanta activa regasita in aspirina si care are efecte antiinflamatorii foarte bune. Din acest motiv, e nevoie de o prudenta sporita in cazul persoanelor care nu au o toleranta ridicata la aspirina. In plus, murele au foarte multe antocianice, care le dau coloritul lor specific si care sunt niste antioxidanti grozavi, alaturi de vitaminele E si C si de acidul elagic care se regasesc in mure. Bolile de inima pot fi ameliorate cu ajutorul acestor fructe, iar procesel de imbatranire vor tinde sa fie mai vizibil incetinite. In ceea ce priveste bolile psihice si efectul consumului regulat de mure, cercetarile arata ca acesta poate sa contribuie de o maniera pozitiva la ameliorarea acestor boli.

In plus, murele contin pectina si alte fibre cunoscute pentru rolul lor protector asupra sanatatii sistemului digestiv. Cu toate ca vitamina C s-ar putea sa iti provoace ceva pofta de mancare, fibrele vor tine obezitatea la distanta.

Amigdalitele sau simplele dureri in gat, raguselile, constipatia sau menstruatia prelungita si chiar infectiile urinare pot sa fie ameliorate cu ajutorul acestor fructe, consumate ca atare. 3 pumni de mure consumate cu un sfert de ora inainte de masa pot sa fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a tine aceste afectiuni la distanta. O alta recomandare consta in realizarea urmatorului amestec, care trebuie tinut intr-un borcan inchis timp de 40 de zile: jumatate de pahar de mure proaspat culese si un pahar si jumatate de miere. Se pot consuma minim 4 si maxim 6 lingurite din acest amestec pe zi, fie filtrate, fie in starea sa naturala. 

Murele sunt de asemenea remineralizante si astringente, antireumatice si hipotensive, si pot sa amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin. 

In plus, aceste fructe pot sa previna anumite forme de cancer, cum ar fi cel de san, stomac sau colon, in principal datorita acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formarii substantelor cancerigene in organism. Neoplasmele orale si alte tumori maligne orale pot fi reduse cu circa 44%, conform ultimelor cercetari in domeniu. 




Iata si un bonus: o reteta delicioasa pentru spuma de mure. 200 ml de frisca batuta se amesteca impreuna cu 1 cana de mure, 90 de grame de zahar pudra, jumatate de lingurita de coniac (dupa gust) si jumatate de lingurinta de esenta de vanilie. Foloseste un mixer electric pentru a omogeniza totul si pune spuma la racit pentru 30 de minute. Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu