Translate

sâmbătă, 26 septembrie 2015

Strabismul la copii.





Cand trebuie examinat din punct de vedere oftalmologic un bebelus ?

1. daca este prematur sau a suferit la nastere (scor APGAR scazut) -inca din primele zile , imediat ce examinarea lui este posibila. In orasele mari exista un program care face ca prematurii sa fie examinati in maternitate si tratati. In Romania exista specialisti care se ocupa de acest lucru cu succes.
2. daca s-a nascut la termen, cu greutate in limite normale, dar la nivelul ochilor se observa lucruri evidente- lipsa de simetrie marcata, pupila alba, nistagmus (“ochi jucausi”), diferenta de marime a corneei sau a globului, ambii ochii deviati spre interior sau exterior, lipsa de interes fata de imagini sau stimuli vizuali care nu se imbunatateste in primele luni, copilul trebuie examinat sub varsta de 6 saptamani.
3. daca ne incadram pana la 6 luni in limita fiziologicului (aspect normal al ochilor, strabism intermitent sau permanent al unui ochi) dar dezechilibrul persista si dupa varsta de 6 luni, este recomandabil ca micutul sa fie examinat de oftalmologul pediatru
4. daca totul este in ordine pana la 6 luni dar dupa aceea apare un strabism permanent sau intermitent copilul trebuie examinat

Ce sanse de tratament exista la un bebelus cu strabism ?

Sansele de succes sunt mari daca acest tratament incepe precoce. Tratamentul urmareste inlaturarea dezechilibrului , impiedicarea tentindei de a folosi un singur ochi (si ambliopizarea celui care fuge) prin ocluzie sau penalizare (picaturi), corectarea viciilor de refractie (adica a dioptriilor) daca sunt semnificative (nu va speriati, copii pot purta ochelari speciali, atraumatici, inca de la 6 luni ) iar daca dezechilibrul muscular este mare si deviatia strabica nu permite folosirea concomitenta a ambilor ochi recomandarea specialistilor este pentru interventie chirurgicala inainte de varsta de 2 ani, de preferat inainte de 18 luni. Acestea sunt de regula etape de tratament si nu optiuni , asa cum ,in general, inteleg parintii. Bebelusul cu strabism va fi urmarit frecvent deoarece reactiile la tratament sunt rapide si acesta trebuie adaptat de catre specialist.

De ce tratament precoce ?

Pentru ca cea mai importanta perioada pentru desavarsirea unei vederi normale, atat a fiecarui ochi in parte cat si a vederii binoculare (vedere in spatiu), este perioada de pana la 2 ani ( iar din acesta cea esentiala este cea de pana la 6 luni). Orice dezechilibru nerezolvat in aceasta perioada poate determina brese in dezvoltare care ulterior nu se mai pot rezolva chiar daca aparent, ochii pot fi corectati si ulterior ca pozitie. Acesta este motivul pentru care strabismele care apar dupa doi ani sunt oarecum mai usor de tratat si cu rezultate functionale mai bune, dar despre acestea vom vorbi altadata.

Dr. Daniela Cioplean- Clinica Oftalmologica Oftapro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu