Translate

luni, 28 septembrie 2015

Zmeura.



De un roşu vibrant, cu un gust rafinat şi delicat, zmeura este o sursă puternică de vitamine, minerale şi antioxidanţi cu reale beneficii pentru întregul organism.




Zmeura de pădure conţine multe minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, dar şi vitaminele A, B1, B2, D şi P, plus vitamina C, care este prezentă în cantităţi impresionante.

Consumul zilnic al acesteia ne poate feri de numeroase probleme de sănătate cum ar fi cancerul, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare şi infertilitatea.






Iată  5 motive pentru care ar trebui să consumăm frecvent zmeură:

Ajută în procesul de slăbire

Zmeura este săracă în calorii şi bogată în fibre, ceea ce o face esenţială în alimentaţia zilnică. Zmeura este foarte săţioasă şi ajută la prelungirea procesului de digestie, astfel că nu vei resimţi foamea la scurt timp după ce tocmai ai mâncat. De asemenea, fibrele insolubile ajută la menţinerea greutăţii corpului iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime şi prevenind astfel instalarea unor afecţiuni severe.

Reduce riscul de cancer

Zmeura conţine de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât roşiile. Nivelul crescut de antioxidanţi din aceste fructe luptă împotriva cancerului, protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele instabile, numite şi radicali liberi. Acestea conţin, de asemenea, acid elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.

Creşte fertilitatea

Studiile recente arată că un consum regulat de zmeură creşte şansele de a concepe bebeluşi atât la femei cât şi la bărbaţi. Nivelul crescut de vitamina C şi magneziu este esenţial pentru fertilitatea femeilor şi bărbaţilor. Antioxidanţii din zmeură protejează sperma, ajută procesul de concepţie şi reduce riscul avortului spontan.

Încetineşte îmbătrânirea tenului

Antioxidanţii din zmeură încetinesc procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi din corp. Antocianinele, coloranţii care dau culoarea zmeurei, pot, de asemenea, să confere strălucire pielii. În plus, ei stimulează producerea colagenului, menţinând tenul impecabil, împiedicând astfel apariţia ridurilor de expresie. Mai mult decât atât, antocianinele ajută la eliminarea bacteriilor şi a ciupercilor care se pot dezvolta pe suprafaţa pielii, prevenind infecţiile şi apariţia coşurilor.

Luptă împotriva depresiei

Zmeura este bogată în vitamina B şi acid folic. O mână plină de zmeură te poate scoate din starea de disconfort  emoţional instant. De asemenea, datorită conţinutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic şi menţine tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul şi magneziul ajută la producerea globulelor roşii, ţin la distanţă anemia şi previn oboseala în exces..

Nutrienţii denşi din fructe ajută şi la îmbunătăţirea vederii, reduce inflamaţiile gastrice şi ajută digestia.





Dulceata de zmeura.


 1 kg zmeură
 1 kg zahăr
PREPARARE

1. Se spală zmeura, se rup codiţele şi se pune pe o sită să se scurgă, după care se cântăreşte un kilogram. Se cântăreşte aceeaşi cantitate de zahăr, apoi se pun împreună într-o cratiţă.

2. Se scutură cratiţa, astfel încât fructele să se amestece bine cu zahărul şi se lasă apoi la rece, 2-3 ore.

3. După ce s-a scos de la rece, se pune la fiert la foc mic. Din când în când se mai scutură cratiţa şi i se ia spuma, pe măsură ce se formează. Când a început să se lege, se ia o linguriţă de zeamă şi se încearcă într-un pahar cu apă rece dacă este suficient de legată. Dacă siropul face un fir subţire, care se întinde în pahar, înseamnă că este gata şi se ia de pe foc. Dacă nu, se mai lasă până se leagă. Se pune fierbinte în borcane, care se închid ermetic.





Spuma de zmeura.

INGREDIENTE

 2 albuşuri de ou
 350 g zahăr
 350 g zmeură
 zeama de la o jumătate de lămâie
PREPARARE

1. Se spală bine zmeura şi se amestecă cu 175 g zahăr şi se lasă la macerat.

2. Între timp, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi cu zahărul rămas. Când spuma e gata, se adaugă treptat zmeura macerată şi zeama de lămâie. Se amestecă compoziţia cu mixerul aproximativ 10 minute, până se întăreşte.

3. Se pune spuma în pahare şi se dă la rece. Se ornează cu fructe.




Sirop de zmeura.


Ingrediente necesare pentru sirop de zmeura:
1 litru suc de zmeura
1 kg zahar
2 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare sirop de zmeura:
Zmeura (1 kg) se curata de codite si se spala sub jet rapid de apa. Se pune apoi la fiert in 1,5 l apa, timp de 10-15 minute, pana cand se inmoaie. Se transfera totul intr-o sita fina, pasand zmeura pentru a separa semintele. Lichidul obtinut se masoara si se pune la fiert impreuna cu zaharul. La un litru de lichid se pune 1 kg de zahar. Se lasa sa fiarba la foc iute, timp de 20 – 25 minute, pana cand se leaga, ca la dulceata. Se adauga zeama de lamaie, se mai fierbe 4-5 minute si se opreste focul. Siropul se toarna fierbinte in sticle spalate si sterilizate inainte. Daca se doreste ca siropul sa fie pastrat mai mult timp, sticlele se pun intr-un vas cu apa si se mai fierb inca 20-25 minute.

Siropul de zmeura se poate prepara si la rece, in acest caz insa, se pastreaza in frigider si se consuma in cel mult 2 saptamani, pentru ca incepe sa fermenteze.

Ingrediente:

1 kg zmeura, 1 kg zahar sau 500 g miere de albine,
2 linguri zeama de lamaie, 200 ml apa.

Preparare:

Zmeura se paseaza cu o furculita din material plastic si se pune intr-un borcan. Se toarna apa si se amesteca bine. Se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de o zi. Se strecoara lichidul si se amesteca cu zaharul sau mierea, prin incalzire usoara. Se pune in sticle si se pastreaza la rece.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu