Translate

luni, 28 septembrie 2015

Maslinele.




Maslinul a inceput sa fie cultivat in urma cu 6000 de ani in zona de est a Marii Mediterane, cand oamenii au descoperit ca din micile sale fructe se putea extrage un ulei dens, placut la gust? Si, mai mult de atat, datorita importantei maslinelor pentru cultura greaca si romana, aproape toate limbile europene au adoptat latinescul „oliva”, derivat din grecescul „elais, elaia” - ‘’ulei de masline ’’”. Iata si alte lucruri interesante despre aceste fructe:

1. Maslinul reprezinta simbolul longevitatii, al pacii si al sperantei in cultura greaca. In Grecia antica simboliza victoria, intelepciunea si puterea iar castigatorii jocurilor olimpice erau incununati cu frunze de maslin si primeau ca premiu amfore cu ulei de masline.

2. Maslinele necoapte au culoarea verde iar cele complet negre sunt coapte, din ele se extragandu-se cea mai mare cantitate de ulei pretios.

3. Maslinele proaspete sunt foarte amare astfel ca, pentru a le schimba gustul, acestea sunt marinate in saramura sau acoperite cu sare timp de mai multe saptamani.

4. Uleiul de masline a fost folosit ca moneda de schimb pentru obiecte rafinate, imbacaminte sau vin.

5. Uleiul de masline are punctul de ardere la 210 C, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit , cea de 180 C.

6. Exista trei tipuri de ulei de masline: extra virgin, virgin si normal.

Cel extravirgin este cel mai pur si se obtine prin presarea mecanica a maslinelor de cea mai buna calitate, cel virgin se obtine prin presarea repetata a maslinelor obisnuite iar cel normal este extras din pulpa si samburii ramasi dupa presarea maslinelor de calitate mai inferioara.

7. Maslinii se cultiva si pentru lemnul extrem de dur si de rezistent.

8. De altfel, maslinul are o crestere extrem de lenta, unii copaci in varsta de 1000 de ani ating inaltimi de 15 pana la 20 de metri.




Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. 

Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. 

Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral.



Informatii nutritionale

Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt:

- Calorii 115 kcal;
- Carbohidrati 6,26 grame;
- Proteine 0,84 grame;
- Grasimi totale 10,68 grame;
- Fibre alimentare 3,2 grame;
- Niacina 0,037 mcg;
- Acid pantotenic 0,015 mcg;
- Piridoxina 0,009 mcg;
- Tiamina 0,003 mcg;
- Vitamina A 403 UI;
- Vitamina C 0,9 grame;
- Vitamina E 1,65 mg;
- Sodiu 735 mg;
- Potasiu 8 mg;
- Calciu 88 mg;
- Cupru 0,251 mg;
- Fier 3,30 mg;
- Magneziu 4 mg;
- Mangan 0,020 mg;
- Fosfor 3 mg;
- Zinc 0,22 mg;
- Caroten 237 mcg;
- Cripto-xantina 9 mcg;
- Luteina, zeaxantina 510 mcg;
- Fitosteroli 221 mg;
- Grasimi saturate 1,415 grame;
- Grasimi mononesaturate 7,888 grame;
- Grasimi polinesaturate 0,911 grame;




Beneficii

Desi sunt un aliment bogat in grasimi (80% - 85% din caloriile sale provin din acestea), maslinele furnizeaza grasimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic si acid alfa-linoleic (o grasime esentiala omega-3), toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cu un nivel optim de colesterol bun HLD in organism.

Studii recente arata ca grasimile mononesaturate provenite din masline ajuta la reducerea presiunii arteriale, in special datorita acidului oleic cu actiune benefica la nivel celular. Alte beneficii semnificative izvorate din proprietatile nutritive ale maslinelor sunt

- Prevenirea bolilor cronice. Maslinele contin compusi fenolici importanti, precum oleuropeina si oleocantalul, responsabili cu gustul amarui, specific al acestor fructe. Cele doua substante se numara printre cei mai puternici antioxidanti din natura, care alaturi de vitamina E si carotenoizii din masline, joaca un rol vital in prevenirea cancerului, inflamatiilor, bolilor coronariene, afectiunilor nervoase degenerative si a diabetului.

- Mentinerea integritatii membranelor celulare. Continutul bogat de vitamina E din masline, un antioxidant solubil esential pentru numeroase functii fiziologice, asigura mentinerea integritatii membranelor celulare si a membranelor mucoase (inclusiv la nivelul pielii), prin protectia sporita impotriva actiunii radicalilor liberi.

- Asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienti. Maslinele furnizeaza cantitati importante de calciu, cupru, fier, mangan si zinc. Mai mult decat atat, sunt surse alimentare pretioase al complexului de vitamine B (niacina, colina si acid pantotenic, in special).

- Tratarea constipatiei. Maslinele au si un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum in cazul constipatiei. Excesul de masline poate fi, insa, periculos pentru persoanele care sufera de obezitate sau hipertensiune arteriala.

- Reglarea colesterolului in organism. Grasimile mononesaturate din masline ajuta la reglarea nivelului total de colesterol in corp, prin reducerea celui rau (LDL) si suplimentarea celui bun (HDL).

- Prevenirea ingrasarii. Maslinele au un indice glicemic mic (15), precum in cazul legumelor crucifere, al cepei sau al ciupercilor. Aceasta caracteristica nutritionala este importanta pentru prevenirea ingrasarii, intrucat mentinerea nivelului de zahar in sange la un nivel scazut asigura si reglarea apetitului alimentar.

- Combaterea inflamatiilor in corp. Grasimile mononesaturate si vitamina E din masline sunt un adevarat cocktail de eliminare si prevenire a inflamatiilor in corp, ceea ce inseamna ca acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoida sau astmul. Proprietatile antiinflamatorii ale maslinelor ajuta si la incetinirea proceselor oxidative la nivel celular, incetinind imbatranirea organismului si stimuland eliminarea apei din corp.

- Facilitarea pierderii in greutate. Inlocuirea grasimilor saturate din dieta cu cele mononesaturate (din masline) faciliteaza pierderea in greutate, potrivit specialistilor. In urma unor studii de specialitate, cercetatorii au descoperit ca uleiul din masline descompune grasimile din celulele grase, reducand astfel tesutul adipos de la nivelul abdomenului si rezistenta la insulina. Statisticile medicale arata ca persoanele care mananca in mod regulat masline consuma mai putine calorii in fiecare zi si sunt rareori supraponderale. Testele de sange au aratat ca maslinele stimuleaza productia de serotonina, un hormon care induce starea de satietate. Cercetatorii spun ca maslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu pana la 200 kcal.

- Mentinerea sanatatii parului si a pielii. Maslinele negre sunt bogate in acizi grasi si antioxidanti care hranesc, hidrateaza si protejeaza pielea si parul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de masline este inclus in numeroase tratamente de infrumusetare si considerat un agent nutritiv si hidratant excelent.

- Controlul alergiilor. Noile cercetari vorbesc despre impactul pozitiv direct al proprietatilor antiinflamatorii detinute de masline asupra alergiilor. Extractele din masline actioneaza similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blocheaza receptorii de histamina si tempereaza raspunsurile alergice in contact cu alergenii. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca maslinele ar trebui sa fie o parte importanta a dietei antialergice, intrucat imbunatatesc circulatia sanguina, ajuta la usurarea respiratiei si inlatura eficient toate simptomele alergice, chiar si dupa debutul lor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu