Translate

duminică, 27 septembrie 2015

Trifoiul.

Când vine vorba despre sănătate, trifoiul poartă cu adevărat noroc. Alb sau roşu, are acţiune tonică asupra întregului organism şi are indicaţii pentru afecţiuni diverse, de la boli ginecologice până la reumatism şi spondiloze.



Cele două specii de trifoi, trifoiul alb (Trifolium repens) şi trifoiul roşu (Trifolium pratense) sunt plante ierboase des întâlnite în flora spontană a României. 
Dintre substanţele conţinute de trifoi, cele mai importante sunt cromul, calciul, fosforul, magneziul, potasiul şi vitaminele C, B1 şi B3. Prin urmare, indiferent de tipul trifoiului, alb sau roşu, infuziile preparate din această plantă au un efect tonic şi revitalizant asupra organismului. Totuşi, în funcţie de specie, trifoiul aduce organismului şi unele beneficii specifice, de aceea indicaţiile terapeutice ale trifoiului alb sunt diferite de indicaţiile terapeutice ale trifoiului roşu. 



Cel alb, indicat în viroze respiratorii de la trifoiul alb se utilizează florile uscate care, datorită conţinutul lui mare de minerale, sunt  folosite ca adjuvant  în caz de convalescenţă sau de infecţii care sărăcesc organismul de nutrienţi. De aceea, trifoiul alb este indicat în infecţii comune precum cea gripală şi în răceli, fiindcă ajută la reechilibrarea organismului. Dintr-o linguriţă de plantă uscată şi dintr-o cană cu apă, se prepară o infuzie. Se beau câte două-trei căni de infuzie pe zi, pe toată durata bolii, dar şi în perioada de refacere. 




Cel roşu, aliat feminin Trifoiul roşu are mai multe indicaţii terapeutice comparativ cu trifoiul alb. Pentru mult timp, trifoiul roşu a fost celebru ca aliat al fertilităţii feminine, datorită conţinutului de  izoflavone. O parte dintre aceste substanţe, odată introduse în organism, ajung să imite acţiunea estrogenului, hormon sexual feminin. De aceea, este indicat în combaterea tulburărilor date de menopauză, cu avantajul că nu are efectele negative ale formulelor sintetice administrate în cadrul tratamentelor de substituţie. În plus, datorită fitoestrogenilor din compoziţie, florile de trifoi roşu protejează integritatea oaselor, prevenind demineralizarea acestora odată cu înaintarea în vârstă. 



De calităţile trifoiului pot beneficia însă şi femeile aflate în plină fertilitate, deoarece acesta poate fi folosit ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni ginecologice, prevenind riscul de infertilitate asociat infecţiilor sexuale. Totodată, trifoiul roşu stimulează apariţia fluxului menstrual în caz de amenoree şi reglează ciclurile neregulate şi dureroase. În cazul bărbaţilor, trifoiul previne formarea tumorilor maligne, infuzia consumată zilnic fiind indicată pentru prevenirea cancerului de prostată. Reduce durerile şi are rol detoxifiant Trifoiul roşu are în compoziţie şi substanţe precum acidul salicilic şi fenolii, care au o acţiune antiinflamatoare asupra articulaţiilor, planta fiind recomandată în atenuarea durerilor reumatice date de gută sau de spondilită. De asemenea, trifoiul roşu are şi efect diuretic, fiind util pentru eliminarea excesului de apă din organism. 

Şi persoanele cu predispoziţie de formare a cheagurilor de sânge şi, implicit, de tromboze pot utiliza trifoiul, deoarece acesta are şi proprie­tăţi anticoagulante. Repară pielea arsă de soare Florile de trifoi exercită acţiune emolientă şi cicatrizantă asupra pielii. Extractele din flori, sub formă de cataplasme sau de băi generale, inhibă dezvoltarea negilor. De asemenea, hidratează pielea, reglând în acelaşi timp secreţia de sebum şi combat astfel acneea, în special cea cu localizare toracică. Băile cu trifoi roşu sunt indicate în cazul arsurilor solare, având efecte calmante şi reducând riscul apariţiei cancerului de piele. Se folosesc 100 g de flori care se presară în cadă. 




Ce contraindicaţii are:

 Infuziile de trifoi sunt contraindicate în sarcină fiindcă pot declanşa contracţii uterine şi avort. De asemenea, nici femeile care alăptează nu trebuie să consume preparate din trifoi. Persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui, precum şi persoanele cu tendinţa de a sângera cu uşurinţă ar trebui să evite preparatele pe bază de trifoi. 

Specialistul  Dr. Ruxandra ­Constantina medic de familie, competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut .

Există două specii de trifoi, trifoiul alb şi trifoiul roşu, folosite drept plante furajere, dar şi cu proprietăţi terapeutice. Se administrează intern, sub formă de infuzie (o linguriţă de flori mărunţite la 250  ml de apă fiartă, se beau câte două căni pe zi) sau macerat la rece (din 5 linguriţe de plantă lăsate într-un litru de apă, timp de 6-8 ore). Extern, se pot face comprese, băi şi gargară folosind infuzie concentrată sau decoct. Intern, trifoiul se utilizează în tulburările de ciclu menstrual şi dismenoree, ajută la menţinerea în limite normale a calcemiei, fiind util în caz de spasmofilie, este un bun adjuvant în caz de afecţiuni respiratorii (bronşită, astm, gripă, tuse uscată), afecţiuni digestive, afecţiuni reumatismale, tromboze şi, în cazul tinerilor, pentru tratarea acneei şi a seboreei. 


Ştiai că... trifoiul roşu reduce nivelul antigenului prostatic specific (PSA) cu 33% după o cură de un an?





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu