Cu toții ne dorim copii cât mai frumoși , sănătoși și inteligenți. Ei bine, inteligența depinde de numeroși factori genetici, dar și alimentația joacă un rol important în dezvoltarea creierului. De aceea alimentația sănătoasă a unui bebeluș începe încă din perioada intra-uterină când substanțele hrănitoare ajung la făt de la mamă. Mai târziu, prin laptele matern se transmit elementele esențiale dezvoltării creierului și receptivității bebelușilor.
Grija pentru alimentele consumate se menține pe tot parcursul vieții, însă etapa în care creierul se dezvoltă cel mai mult și cel mai rapid durează pâna la aproximativ 3 ani.
Care sunt substanțele nutritive care stimulează creierul?
– grăsimile sănătoase Omega- 3 și Omega 6 au un rol definitoriu asupra IQ-ului și a capacității de memorare și concentrare, iar acest lucru este dovedit științific. De aceea este bine ca aceste grăsimi sănătoase să îi fie procurate bebelușului încă din burtica mamei prin intermediul alimentației viitoarei mămici;
– fierul este esențial deoarece ajută la producerea hemoglobinei care oxigenează creierul. Deficiența de fier produce anemie care afectează învățatul, atenția și memoria întrucât anemia presupune oboseală și lipsă totală de energie. Copilul cu prea puține resurse de fier va stabili mai puține legături neuronale rezultând deficiențe atât mentale cât și fizice;
– iodul nu este bun doar pentru dezinfectarea rănilor, ci este și o substanță nutritivă foarte importantă, ajutând la sintetizarea unui hormon al glandei tiroide numit tiroxină care ajută metabolismul, creșterea și dezvoltarea creierului;
– bilineurina este o substanță nutritivă care ajută la reglarea cardiovasculară, la îmbunătățirea memoriei și la dezvoltarea creierului deoarece un sistem circulator sănătos înseamnă o oxigenare bună a creierului;
– antioxidanții protejează organismul împotriva radicalilor liberi, astfel luptă împotriva îmbătrânirii premature a organismului ce ar afecta în mod direct creierul. Atâta timp cât organismul este protejat, creierul nu are nici un impediment. Probabil de aceea se spune „minte sănătoasă în corp sănătos”;
– carbohidrații complecși au de asemenea un rol important în facilitarea procesului de gândire.
Care sunt alimentele ce stimulează creierul copiilor?
– carnea de pește este principala sursă de grăsimi Omega 3 și Omega 6. Mai exact, aceste grăsimi se găsesc în carnea de somon, ton, sardine, crevete, scoică.
– broccoli, conopidă, mazăre, fasole, linte, sfeclă ne pot asigura aportul necesar de fier;
– usturoiul, spanacul, varza, roșiile reprezintă câteva dintre alimentele ce furnizează iodul în organism;
– ouăle sunt surse principale de bilineurină, însă această substanță nutritivă se mai găsește și în brânza tofu;
– iaurtul grecesc ajută la menținerea flexibilității membranei cerebrale facilitând în acest fel schimbul de informații;
– cerealele integrale în general și fulgii de ovăz în special păstrează arterele ce ajută la oxigenarea creierului într-o formă bună. Studiile confirmă că au memoria mai bună copiii care consumă cereale bogate în proteine și fibre față de copiii care au în alimentație cereale dulci / cereale-prăjiturele;
– merele și prunele conțin antioxidanți ce stimulează memoria, întocmai ca fragii, căpșunele, murele, coacăzele care îmbunătățesc memoria prin vitaminele antioxidante ce protejează sănătatea corpului și care influențează în mod direct calitatea gândirii, a memoriei și rapiditatea reacțiilor;
– curcuma menține sănătatea creierului și previne apariția bolii Alzheimer.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu