Coacăzul este un arbust cultivat mai ales în zonele submontane şi deluroase, fără spini, înalt până la 2 m. Tulpina este dreaptă şi puternic ramificată.
Inflorescenţa grupează între cinci şi 10 flori verzi-gălbui la exterior şi roşiatice în profunzime. Coacăzul negru înfloreşte în aprilie-mai, iar fructele – nişte boabe negre cu puncte galbene – se culeg în a doua parte a verii.
Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale.
Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii, albe sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata.
O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale:
Calorii: 63 kcal;
Carbohidrati: 15 g;
Proteine: 1,5 g;
Grasimi: 0,5 g;
Fibre: 4,5 g;
Acid Folic: 8 mcg;
Niacina: 0,3 mg;
Acid pantotenic: 0,4 g;
Piridoxina: 0,6 g;
Riboflavina: 0,5 mg;
Tiamina: 0,5 mg;
Vitamina A: 230 UI;
Vitamina C: 180 mg;
Sodiu: 2 mg;
Potasiu: 0,1 mg;
Calciu: 55 mg;
Cupru: 0,5 mg
Fier: 1,5 mg;
Magneziu: 24 mg;
Mangan: 0,25 mg;
Fosfor: 60 mg;
Zinc: 0,3 mg.
Potasiul stabilizeaza presiunea sanguina, fibrele previn constipatia, proteinele asigura dezvoltarea si mentinerea tuturor celulelor organismului, vitamina C intareste sistemul imunitar, vitamina B6 este necesara pentru regenerarea celulelor cutanate, magneziul participa direct la transmiterea impulsurilor nervoase si la productia de energie, fierul este esential pentru formarea celulelor rosii, iar calciul este important pentru formarea de oase si dinti puternici.
Beneficii pentru sanatate.
Complexul de nutrienti pretiosi pentru sanatatea organismului justifica numeroasele beneficii ale coacazelor negre si rosii.
- Mentinerea greutatii corporale. Coacazele sunt fructe hipocalorice, sarace in grasimi, asadar benefice pentru controlul greutatii corpului. O dieta echilibrata, de maximum 2000 de kcal pe zi, presupune un consum de maximum 78 de grame de grasimi zilnic. O portie de coacaze nu depaseste aportul de 63 de kcal si contine mai putin de un gram de grasimi.
- Reglarea tranzitului intestinal. Cu aproape 5 grame de fibre intr-o portie de 100 de grame de coacaze, aceste fructe ajuta la reglarea digestiei si a miscarilor intestinale, tratand totodata constipatia si alte probleme digestive. In plus, fibrele nu contin calorii, se digera lent si ajuta la mentinerea starii de satietate.
- Reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare. Un aport suficient de fibre este asociat si cu reglarea nivelului de colesterol, coacazele prevenind totodata bolile cardiovasculare. Potasiul, regasit in cantitati importante in aceste fructe de padure, este necesar pentru reglarea presiunii sangelui, deci mentinerea sanatatii sistemului cardiac. O deficienta in acest mineral produce crampe musculare, slabiciune corporala si aritmii.
- Intarirea sistemului imunitar. O cana de coacaze contine 46 mg de vitamina C, iar doza zilnica recomandata este de 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati. Aportul adecvat al acestei vitamine asigura functionalitatea sistemului imunitar si productia de colagen, precum si mentinerea sanatatii pielii si vindecarea rapida a leziunilor. Vitamina C este si un puternic antioxidant, diminuand riscul instalarii cancerului si a bolilor cardiace.
- Suplimentarea aportului de magneziu. Acest mineral protejeaza sanatatea oaselor si joaca un rol central in functionarea inimii, a sistemului nervos si muscular. Tototdata, contribuie la reglarea glicemiei in sange si la intarirea imunitatii. O portie de coacaze contine 15 mg de magneziu, a carui doza zilnica recomandata este de 300-420 mg.
- Prelungirea longevitatii. Coacazele negre se remarca printr-un continut important de fitochimicale numite antocianine. Studiile stiintifice au aratat ca un consum regulat de coacaze negre poate preveni cu succes instalarea cancerului, a imbatranirii premature, inflamatiilor si bolilor neurologice.
- Protectia membranelor mucoase. Coacazele sunt bogate si in vitamina A, beta-caroten si zeaxantina, compusi cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. Impreuna, mentin integritatea membranelor mucoase si sanatatea ochilor, protejand si impotriva cancerului pulmonar.
Coacazele negre, cele mai bogate fructe in vitamina C .
Coacazele albe si rosii se pot consuma in stare proaspata, sub forma de suc pur sau diluat cu apa (100-500 ml pe zi, in 3-4 reprize), precum si ca jeleu. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ si hemostatic. Sunt recomandate in caz de inapetenta, dispepsii, inflamatii digestive si urinare, insuficienta hepatica, reumatism, guta, constipatie, afectiuni febrile. Coacazele negre au cel mai mare continut de vitamina C dintre toate fructele, stimuland secretia sucului gastric. Elibereaza organismul de toxine si contribuie la scaderea acidului uric si a colesterolului. Coacazele negre au actiune antialergica (alergii respiratorii, urticarie).
Coacazele negre reduc colesterolul si protejeaza inima.
Studiile stiintifice au demonstrat rolul deosebit de benefic al coacazelor negre in afectiunile cardiace, precum si pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Cura cu aceste fructe este recomandata persoanelor hipertensive si femeilor care sufera de tulburari ale circulatiei cauzate de menopauza. Coacazele negre au actiune cardioprotectoare, prin reducerea considerabila a colesterolului. Activitatea antioxidanta a coacazelor ar putea explica potentialul lor cardioprotector. Intr-un studiu asupra capacitatii antioxidante a alimentelor, utilizand un test numit ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity), coacazele au obtinut unul dintre punctajele cele mai mari. Componenta principala ce imprima actiunea antioxidanta o constituie polifenolii, in special flavonoidele, care ar putea actiona ca antioxidanti pentru a inhiba oxidarea LDL (colesterolul „rau"), reducand si inflamarea vasculara prezenta in ateroscleroza.
Infuzie de coacaze negre, impotriva hipertensiunii arteriale
Infuzia din frunze de coacaz negru are actiune calmanta, hipotensiva si diuretica si se foloseste in urticarie, hipertensiune arteriala, alcoolism sau periartrita scapulo-humerala. Se beau cate 100 ml, de doua ori pe zi (dimineata si seara).
Decoctul din frunze de coacaz negru se prepara dintr-o lingura de frunze uscate la 200 ml apa rece. Este indicat in tratarea intepaturilor de insecte, deoarece are actiune calmanta.
Impotriva hipertensiunii arteriale se pun 100 g de frunze de coacaz negru intr-un litru de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute. Se beau 5 cesti pe zi.
In caz de colici nefritice se lasa sa infuzeze 40 g de frunze de coacaz negru intr-un litru de apa clocotita, timp de 15 minute. Se bea cate o ceasca dupa fiecare masa.
Recent, cercetatorii au descoperit ca uleiul de samburi de coacaze negre ar putea imbunatati activitatea neuronilor, prin doi compusi: acidul alfa-linolenic si acidul stearidonic.
Uz extern
Pelteaua de coacaze negre, amestecata cu putina apa calda este indicata in faringitele granulomatoase. Se face gargara de cateva ori pe zi. Impotriva durerilor de gat sau amigdalelor inflamate se face gargara cu suc de coacaze negre, de mai multe ori pe zi.
Dr. Ruxandra Constantina,
Medic specialist medicina de familie.
Dulceata de coacaze negre
Ingrediente:
1 kg coacaze negre culese de pe ciorchine
500 grame zahar brun
6 linguri apa rece
Mod de preparare:
Introduceti coacazele intr-o oala, impreuna cu cele 6 linguri de apa. Asteptati pana dau in clocot, apoi adaugati zaharul. In 10-15 minute, veti obtine o dulceata densa (coacazele contin natural pectina, astfel ca nu este nevoie de un agent de ingrosare special).
Sirop de coacaze.
1 kg coacăze negre
1 kg zahăr
PREPARARE
1. Coacăzele bine coapte se spală de praf, sub un jet de apă apoi se lasă la scurs.
2. Într-un vas se strivesc coacăzele, se acoperă cu un capac şi se pun la macerat timp de 24 de ore. După aceea, se transferă fructele într-un săculeţ de pânză şi se stoarce sucul.
3. La sucul astfel obţinut, se adaugă zahărul (un kg zahăr pentru fiecare litru de suc), se pune într-o oală smălţuită sau un vas de aramă şi se lasă să dea în două-trei clocote. În timpul fierberii, se ia spuma.
4. Se toarnă în sticle, se astupă ermetic cu dopuri şi se păstrează într-un loc rece şi uscat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu