Translate

luni, 28 septembrie 2015

Siropuri din diverse plante.



In general, siropurile din plante medicinale se prepara dizolvand zaharul intr-o solutie ce contine substantele medicamentoase sau aromatice aflate in drog. Dizolvarea zaharului se face la rece sau la cald. Siropul se prepara in vase smaltuite. Apa care se evapora in timpul fierberii se completeaza cu apa fierbinte. Siropurile se strecoara fierbinti prin tifon, direct in sticle uscate, de capacitete mica, complet umplute si bine astupate. Dopurile se fierb in prealabil si se fixeaza imediat ce sticlele au fost umplute, dupa care se parafineaza si se pastreaza la rece.


Sirop din muguri de brad.

Mugurii de brad apar în lunile mai-iunie, în funcție de zona în care cresc, și pot fi recunoscuți după culoarea lor verde crud, aceștia fiind ideal de cules atunci când au deja două degete lungime. Iată câteva dintre beneficiile siropului din muguri de brad!

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: bolile respiratorii

Siropul de brad este indicat în tratarea afecțiunilor laringelui, a traheei și calmează tusea. De asemenea, el aduce beneficii în caz de bronșită, astm bronșic și tuberculoză.

Astfel, se iau zilnic 6-10 lingurițe de sirop de brad preparat la rece în miere. Acest preparat are efecte dezinfectante, calmante și ajută la regenerarea țesuturilor lezate de infecții. Suplimentar, se face gargară cu două lingurițe de tinctură de muguri de brad diluate într-un sfert de pahar de apă.

De altfel, nu întâmplător, pădurile de brad reprezintă un mediu ideal, în care se amenajează sanatoriile pentru refacerea sănătății pacienților cu afecțiuni respiratorii.

Siropul de brad este bun in caz de anemie

Mugurii de brad au efecte vitaminizante, stimulează și reglează metabolismul, având efecte regenerante miraculoase. Tratamentul se adresează în mod special copiilor, care sunt foarte receptivi la preparatele obținute din țesuturile vegetale tinere.

Se face o cură de două săptămâni, timp în care se iau câte 2-3 lingurițe de sirop de muguri de brad obținut în miere, înainte de fiecare masă principală.  

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: probleme digestive

Preparatele din muguri şi cetină de brad au efecte benefice, fiind utile în gastroenterite, litiază biliară, crampe abdominale, infecţii intestinale, colite de fermentaţie, vome, diaree, balonări, parazitoze şi lipsa poftei de mâncare.

Luat cu 10-15 minute înainte de masă (câte două lingurițe), acest remediu are efecte excelente de stimulare a digestiei.

Siropul de brad te apara de afecțiunile renale

Bolile renale se tratează cu ceaiuri sau sirop de brad, mai ales dacă este vorba de infecţii sau inflamaţii renale, cistite sau nefrite.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad:  anorexie

Înainte de fiecare masă se bea o jumătate de pahar în care adaugi 2 linguri de sirop și apă minerală.

Siropul de brad este eficient in caz de gastroenterită

Tinctura de muguri de brad administrată după metoda descrisă în cele ce urmează are efecte antiinflamatoare, antiinfecțioase și cicatrizante.

Astfel, se înmoaie o bucățică de pâine într-o linguriță de tinctură de muguri de brad și se înghite pe stomacul gol. Se iau patru asemenea doze zilnic, timp de două săptămâni.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: oboseală intelectuală

În acest caz, se iau câteva lingurițe de sirop de brad pe stomacul gol. Acest preparat natural redresează rapid valorile glicemiei și reglează activitatea nervoasă, având un efect tonic și reconfortant foarte intens.

Siropul de brad ajuta la cicatrizarea rănilor

Se aplică pe locul afectat tinctură din muguri de pin. Se va curăța locul înainte cu un tampon de vată înmuiat în preparat, după care se va picura tinctura direct din sticluță pe rană, lăsând să se formeze pe zona tratată o peliculă cicatrizantă din rășina pe care o conține tinctura.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: Ten lipsit de fermitate sau iritat și înroșit

Se aplică direct pe față sirop de muguri de brad, într-o peliculă subțire, precum o mască și se lasă să acționeze 15 minute. La final, se îndepărtează pelicula cu un tampon înmuiat în lapte și se lasă pielea să se usuce în mod natural, fără a se clăti cu apă.

O altă variantă ar fi infuzia de muguri de brad. 

Se pune o mână de muguri verzi de brad în jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă capul cu un prosop și se stă aplecat deasupra vasului, vreme de 5-10 minute, la o distanță de 30 de centimetri.

Această inhalație este benefică și pentru desfundarea și curățarea căilor respiratorii și pentru prevenirea răcelilor aflate în stadiu incipient.

Rețete utile

Cel mai frecvent este utilizat siropul din muguri şi cetină tânără: 1 kg muguri proaspeţi se fierb 15-20 de minute în 2 litri de apă. După răcire se adaugă 1 kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute şi se strecoară cât este încă fierbinte și se pune în sticle închise ermetic. Acestea se păstrează la loc răcoros.

O altă reţetă presupune prepararea într-un borcan de sticlă, în care se pun, în straturi alternative, 1 kg muguri şi 1 kg zahăr sau 1 kg miere, ultimul strat (de grosimea degetului) fiind de miere. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la soare 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin tifon, după care se fierbe din nou 5-10 minute şi pune în sticle după ce s-a răcit.



Sirop de hrean


Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga 4 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud. Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. 
Se iau trei linguri pe zi. 
Utilizare: Recomandari: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii medii si inferioare in general.




Sirop de papadie


Modul de preparare: Se pun de doua ori cate 2 maini pline cu flori de papadie intr-un litru de apa rece. Se pune la foc mic pana incepe sa fiarba, se lasa sa dea cateva clocote bune, se ia oala de pe foc si se lasa sa stea peste noapte. A doua zi, se goleste continutul intr-o sita, se scurge, iar florile se torc bine cu ambele maini. Sucul se amesteca cu 1 kilogram de zahar nerafinat, la care se adauga o jumatate de lamaie taiata felii (coaja se arunca, daca a fost tratata cu substante chimice). Mai multa lamaie acreste prea tare. Oala se pune fara capac pe masina de gatit. Pentru a se pastra toate vitaminele, se da la focul cel mic. Astfel, lichidul se evapora fara fierbere. Siropul se pune la racit o data, maxim de doua ori, ca sa i se poata stabili adevarata consistenta. N-are voie sa devina prea gros, caci s-ar zaharisi dupa o pastrare mai indelungata, dar nici prea subtire, caci atunci ar incepe sa fermenteze dupa un timp. Trebuie sa devina un sirop adevarat, care, uns pe chifla sau painea cu unt de la micul dejun, este absolut delicios.
Utilizare: In fiecare primavara imi prepar un sirop din flori de papadie, care are un gust excelent, fiind in acelasi timp si in profitul sanatatii. La turta dulce pe care o fac de Craciun, folosesc numai sirop de papadie.




Sirop de patlagina, reteta nr. 1


Mod de preparare: De 2 ori 2 maini pline cu frunze de patlagina-ingusta sau patlagina-lata se trec prin masina de tocat carne. Se adauga acestui terci de frunze putina apa ca sa nu se intareasca, 300 grame de zahar nerafinat si 250 grame de miere. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, cu amestecare continua, pana cand se formeaza un lichid vascos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider.
Utilizare: Dupa cum se poate citi in vechile carti despre plante medicinale, samanta de patlagina combate formarea calculului, daca se iau 8 grame zilnic. Alaturi se bea ceai de patlagina. Siropul de patlagina-ingusta curata sangele de impuritati, toxine si virusi. Ar trebui utilizat pentru o adevarata cura, luandu-se zilnic inainte fiecarei mese cate 1 lingura (copii – cate 1 lingurita).



Sirop de patlagina, reteta nr. 2


Mod de preparare: Frunzele frunze de patlagina-ingusta sau patlagina-lata, spalate se pun straturi cu zahar nerafinat intr-un borcan si se apasa ca sa se indese. Astfel, totul se va aseza. In zilele urmatoare punerea in straturi se repeta, pana nu mai incape nimic in borcan. Intr-un loc ferit, in gradina se sapa o gaura, in care se introduce borcanul bine astupat cu 3-4 straturi de celofan. Se aseaza deasupra o scandura si se pune o piatra pe ea. Totul se acopera cu pamant. Scandura si piatra trebuie sa ramana vizibile. Datorita caldurii constante, zaharul si frunzele fermenteaza, formand un sirop. Dupa cca. 3 luni, borcanul se scoate, sucul se strecoara si se stoarce printr-un storcator de fructe (nu prin panza), se pune sa dea cateva clocote si se trage in borcane foarte bine astupate. Cine nu poate efectua acest fel de fermentatie sa lase borcanul in soare sau in apropierea sobei, pana ce siropul se aseaza la fundul borcanului. Si acest sirop se pune sa dea cateva clocote bune.

Utilizare: Dupa cum se poate citi in vechile carti despre plante medicinale, samanta de patlagina combate formarea calculului, daca se iau 8 grame zilnic. Alaturi se bea ceai de patlagina. Siropul de patlagina-ingusta curata sangele de impuritati, toxine si virusi. Ar trebui utilizat pentru o adevarata cura, luandu-se zilnic inainte fiecarei mese cate 1 lingura (copii – cate 1 lingurita).





Sirop de podbal


Mod de preparare: Intr-o oala de lut sau borcan de muraturi se introduc alternativ un strat de frunze de podbal si un strat de zahar nerafinat, se lasa sa se aseze si se umple pana ce nu mai este loc in vas. Apoi se leaga cu 2-3 straturi de celofan si se pune in gradina la loc ferit, intr-o gaura facuta in pamant. Caldura constanta starneste un proces de fermentatie. Dupa 8 saptamani se dezgroapa oala sau borcanul, iar siropul de podbal astfel obtinut se lasa sa dea in 1-2 clocote. Dupa ce se raceste este turnat in sticle mici, cu gatul larg.
Utilizare: in bronsite si alte afectiuni pulmonare:



SIROPUL DE CIMBRU:

florile si tulpinile culese in soare se umezesc la introducerea in borcan. Se pun in straturi cu zahar nerafinat, se lasa la macerat la soare 21 zile. La spalare, florile si tulpinile se spala usor cu apa de zaharul ramas pe ele, iar apa se pune peste sirop. Siropul se pune la fiert la foc mic, pana se evapora apa, se raceste, se pune in sticle bine acoperite, la rece. Se intrebuinteza contra racelilor, in paralizie, apoplexie, scleroza in placi (multipla), atrofie musculara, reumatism, entorse.



 SUCUL PROASPAT DE DRAGAICA (SANZIENE): 

se spala planta proaspata, se stoarce cat este umeda cu ajutorul storcatorului electric de uz gospodaresc. Se foloseste sucul amestecat cu unt in ulceratii canceroase si in bolile de piele de natura canceroasa. Sucul proaspat de dragaica impreuna cu alifia de galbenele este indicat in bolile maligne de piele, ale tiroidei si in cazul gusatilor.


 SUCUL PROASPAT DE FILIMICA (GALBENELE): 

se spala frunzele, tulpinile si florile si se trec in stare umeda prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste impotriva cancerului pielii. Hemangionul uns de cateva ori pe zi, timp mai indelungat, il face sa dispara, la fel semnele din nastere (petele colorate) sau keratoza senila (petele de batranete).


 SUCUL DE GHIOCEI: 

florile se pun intr-un vas, se toarna deasupra zeama de la 2 lamai bine coapte, se agita bine astfel incat florile sa se imbine cu sucul de lamaie. Se pun florile intr-un saculet de in, strecurand lichidul prin tifon. Sucul obtinut se pastreaza in sticla inchisa la culoare, acoperita cu dop de ceara, la rece. Înainte de culcare se inmoaie un tampon de vata in sucul de ghiocei, se freaca zonele patate ale pielii si mainile. Se recomanda folosirea sucului pana la disparitia completa a pistruilor sau petelor inchise la culoare de pe fata, gat si maini.



 SUCUL DE MACRISUL IEPURELUI: 

se spala frunzele, se storc prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste in tratarea cancerului incipient la stomac, tumorile si ulceratiile canceroase interne si externe. Se iau 3-5 picaturi o data pe ora, diluat in apa sau ceai de plante. Pe ulceratiile canceroase externe se aplica direct sucul proaspat. În boala lui Parkinson, sucul se prescrie in doze de 3-5 picaturi pe ora, luate intr-o infuzie de coada soricelului, iar extern se frictioneaza coloana vertebrala.



SUCUL PROASPAT DE OBLIGEANA: 

radacinile proaspete se curata cu grija, se trec prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste in cazul ochilor slabiti, prin ungerea pleoapelor inchise, iar dupa cateva minute se spala ochii cu apa rece.


 SIROPUL DE PAPADIE:

 se pun de 2 ori cate 2 maini pline de flori de papadie intr-un litru de apa rece. Se pun la foc mic pana incepe sa fiarba, se lasa sa dea cateva clocote, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi. Se goleste continutul prin sita, se strecoara, florile se storc bine, iar sucul se amesteca cu zahar nerafinat, la care se adauga 1 lamaie taiata felii, fara coaja. Oala se pune fara capac pe masina de gatit, la foc mic, pentru a se pastra toate vitaminele, pana devine un sirop mai consistent. Apoi se raceste si se poate consuma uns pe painea cu unt. Se foloseste ca depurativ in acnee, bolile biliare si hepatice.



 SIROPUL DE PATLAGINA: 

de 2 ori cate 2 maini de frunze de planta, spalate, se trec prin masina de tocat carne. La acest terci se adauga putina apa, iar pentru a se intari, se adauga 300 gr de zahar nerafinat si 250 gr miere. Se pune totul la fiert la foc mic, amestecand continuu, pana se formeaza un lichid vascos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider. Alta reteta se prapara astfel: frunzele spalate se pun in straturi cu zahar nerafinat intr-un borcan, se apasa ca sa se indese, iar in zilele urmatoare se mai adauga straturi pana se umple bine borcanul. Se acopera cu 3 straturi de celofan (sau se acopera cu un capac prin insurubare), se aseaza deasupra o scandura si se pune o piatra pe ea, apoi borcanul se ingroapa in pamant astfel incat scandura si piatra sa ramana vizibile si se lasa la macerat timp de 3 luni. Apoi se scoate borcanul din pamant, se stroarce sucul prin strecurator de fructe (nu prin tifon), se pune sa dea cateva clocote, se trage in borcane care se acopera bine. Se utilizeaza la curatirea sangelui de impuritati, toxine si virusi. Se ia cate o lingura (copii cate o lingurita) inaintea fiecarei mese, are efect in bronsite, astm, tuse alte boli ale cailor respiratorii.



 SUCUL PROASPAT DE PODBAL: 

se stoarce sucul din frunzele proaspat spalate prin storcatorul electric de uz casnic. Este recomandat in bronsite, afectiuni pulmonare, gripa, astm, cate 2-3 lingurite de suc stors intr-o cana de supa limpede de carne sau un pahar cu lapte cald.


 SUCUL DE ROSTOPASCA:

frunzele, tulpinile, florile se spala si se extrage sucul prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste extern in cazul sangerarii retinei si a dezlipirii de retina, cataractei, in vederea slaba, in cazul ochilor sanatosi dar suprasolicitati, in abces pe pleoape, cancer de piele, tumori maligne.


 SUCUL PROASPAT DE VENTRILICA: 

se spala inflorescentele proaspete si se preseaza inca umede prin storcatorul electric de uz casnic. Se toarna sucul in sticle mici si se pastreaza la rece. Se recomanda in bolile cronice de piele.


 SUCUL PROASPAT DE VASC:

frunzele si tulpinile tinere proaspete se spala si se storc inca umede prin storcatorul electric de uz casnic. Se iau cate 25 picaturi in putina apa in cazul diabetului, a tulburarilor hormonale, degeraturilor, epilepsiei, hipertensiunii arteriale. Este un stimulent al metabolismului.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu